Antti Kurvinen

Verovaroin rakentamiseen tarvitaan jämäkkä ryhtiliike

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Suomenmaassa 31.3.2017

Kustannuksiltaan ja aikatauluiltaan käsistä lähteneet suurhankkeet, kuten Länsimetro, sekä loputtomat tarinat homekouluista ja muista homerakennuksista kertovat, että nyt on muutoksen aika. Julkisessa rakentamisessa tarvitaan jämäkkä ryhtiliike.

Eilen julkaistiin keskustan puheenjohtaja, pääministeri Sipilän tilaama raportti julkisen rakentamisen tilasta. Selvitysmies Virtasen laatima raportti antaa paljon hyviä eväitä asioiden korjaamiseen. Tärkein korjausliike on kuitenkin tehtävä päättäjien, virkamiesten ja rakennusfirmojen asenteissa.

Kun rakennamme kouluja lapsillemme, pitäisi laadun rima asettaa erityisen korkealle. Kun kyse on yhteisistä verovaroistamme, on hankkeet suunniteltava ja toteutettava erityisen huolellisesti.

Asenne ei voi enää olla, että jos laskun kuittaa veronmaksaja, on piikki auki virheille ja viivytyksille. Rakennusfirmojen vastuuta työstään on lisättävä. Hankkeiden kustannuksille pitää asettaa selkeä katto jo alkuvaiheessa. Rakentajaa valittaessa pitää suosia hyvämaineista vaihtoehtoa, vaikka se olisikin hieman tyyriimpi kuin kyseenalaisessa maineessa oleva rakennusfirma.

Vastuun yhteisten varojemme käytöstä ja lastemme koulun kunnosta kantaa viime kädessä kansan valitsema päättäjä. Nyt tätä vastuuta pitää alkaa kantaa ryhdikkäämmin, ja yhteistyökumppanit on pidettävä tiukemman valvonnan alla. Se on kaikkien etu.

Jokaisesta käytetystä veroeurosta kantaa vastuun viime kädessä kansan valitsema päättäjä. Nyt tarvitaan yhteistä ryhtiliikettä yli puoluerajojen, aina pienimmän kunnan valtuustosta eduskuntaan saakka.

Jaa tämä ystävällesi