Antti Kurvinen

Altian pääomistajaksi pohjalaiset

Jaa tämä ystävällesi

Kuuma EU-vaaliviikko on tuonut julkisuuteen hallituksen ja omistajaohjausministeri Pekka Haaviston suunnitelmat luopua alkoholiyhtiö Altian valtion omistuksesta. Altialla on erittäin suuri merkitys Etelä-Pohjanmaan aluetalouteen, mutta myöskin koko Länsi-Suomen viljanviljelyyn. Ohrantuottajat odottavat pelonsekaisin mielin yhtiön ajautumista ulkomaiseen omistukseen.

Etelä-Pohjanmaan Keskustanuoret esitti jo viime vuonna kahteen otteeseen alkoholiyhtiön omistuksen siirtämistä viinatehdasta ympäröivän lakeuden käsiin. Avaus on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.
http://www.keskustanuoret.fi/artikkeli/etel%C3%A4-pohjanmaan-keskustanuo…

Mikäli valtio luopuu Altian omistuksesta, pohjalaisen elinkeinoelämän pitäisi yhdistää voimansa ja pyrkiä alkoholiyhtiön pääomistajaksi. Altian siirtyminen valtionyhtiöstä kansainvälisten markkinoiden käsiin voi vaarantaa niin Länsi-Suomen viljanviljelijöiden kuin yrityksen tehtaiden työntekijöiden toimeentulon. Altian ”maakunnallistamisessa” mitattaisiin myös kotimaisen pääoman halu synnyttää uutta kasvua.

Me Kauhavalla saimme iloisia uutisia pari viikkoa sitten kun rohkea ja isänmaallinen yrittäjäjoukko päätti ryhtyä kehittämään Lentosotakoulun aluetta.

http://www.komiatlehti.fi/uutiset/online-uutiset/lsk-business-parkin-tau…

Nyt kun pohjalaismaakuntien yrityselämän maamerkki ja elintarviketeollisuuden kulmakivi uhkaa ajautua pois suomalaisista käsistä, tarvitaan samaa rohkeutta suuremmassa mittakaavassa.

Pohjalaismaakunnista tulisi koota pooli, joka mikäli yksityistäminen tapahtuu, pyrkisi saamaan merkittävän määräysvallan yhtiössä. Omistajaryhmän runkona voisivat toimia esimerkiksi tuottajaosuuskunnat ja maakunnan pörssiyhtiöt. Maakunnallinen omistajuus on sekä duunarin että viljelijän etu!

Yhtenä vaihtoehtona valtionomistuksen purkuun on esitetty Altian siirtymistä pörssiin. Tätä on esittänyt mm. Matti Vanhanen.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/matti-vanhasen-ensimmainen-t…

Suhtaudun periaatteessa myönteisesti myös Altian pörssilistautumiseen. Altiasta toden totta saattaisi syntyä Fortumin, Nesteen ja Nokian kaltainen \”kansanosake\”, jota suomalainen keskiluokka ostaisi. Tähän on perusteena vahva perusliiketoiminta alkoholijuomissa ja tulevaisuuden jännittävät odotukset. Kaikkia kortteja Altian kehityksessä ei välttämättä ole vielä käännetty. Yrityksellä on biotalouden kehittyessä hallussaan paljon mahdollisuuksia, joita ei kannata päästää karkaamaan. Esimerkiksi bioetanolin valmistuksen mahdollisuuksia kannattaa miettiä taas tulevaisuudessa.

Altian listautuminen voisi piristää Helsingin liiaksi hiljentynyttä pörssiä. Tällöin tavallisilla suomalaisilla säästäjillä olisi mahdollisuus tukea pohjalaisia työpaikkoja. Talouspolitiikan tavoitteena pitäisi olla enenevässä määrin suomalaisten säästämisen ja kotimaisiin yrityksiin sijoittamisen tukeminen. Suomalainen pienomistus ja kotimaiset kasvolliset omistajayrittäjät turvaavat parhaiten työpaikkojen pysymisen Suomessa.

Jaa tämä ystävällesi