Antti Kurvinen

Venäjän tuontikielto vaatii avustustoimia

Jaa tämä ystävällesi

Suomalainen maatalous ja elintarviketeollisuus vaativat kansallisia ja Euroopan unionin tukitoimia Venäjän asettaman tuontikiellon vuoksi. Ukrainan kriisin diplomaattiseksi ratkaisemiseksi unioni on asettanut talouspakotteita, joihin Venäjä vastasi asettamalla eurooppalaiset elintarvikkeet tuontikieltoon.

Valitettavasti suomalainen maatalous ja koko ruokasektori on Euroopassa pahimpia kärsijöitä tästä Venäjän toimenpiteestä. Jos eletään yhteisessä ulkopolitiikassa ja yhdessä puolustetaan kansainvälistä oikeutta, pitää yhteisessä rintamassa olla myös reilu peli. Reilu peli siinä, ettei yhdenkään maan taloutta ajeta kuralle yhteisen ulkopolitiikan takia. Venäjän vastapakotteet vaikuttavat kovin eri tavalla eri EU-maihin. Kohtuullista ei ole, että tietyt Länsi-Euroopan kansantaloudet selviävät kumpparit kuivina ja Suomen vaikea taloustilanne pahenee. Siksi odotan EU:lta tukea.

EU:n asettamat talouspakotteet ovat todennäköisesti välttämättömiä. Ainakin välttämätöntä on Suomen olla mukana niissä. Kun kerran unionilla on yhteinen ulkopolitiikka ja unionissa ollaan, ei liene meillä vaihtoehtoja. Kuitenkin pelkästä eurooppalaisesta solidaarisuudesta Suomi ei voi hyväksyä konkurssiaaltoa ja taloudellisen taantuman syvenemistä.

Tuontikielto iskee erityisesti kotiseutuuni Etelä-Pohjanmaahan ja sen aluetalouteen. Eteläpohjalaisen elintarvikesektorin lippulaivat Atria ja Valio ovat todella lujilla tämän tilanteen vuoksi.

Hallituksen ja valtion soisi heräävän. Budjettiriihessä ja EU:n hallitusten välisissä huippukokouksissa on löydettävä avaimia suomalaisen elintarvikesektorin pelastamiseksi kaatumiselta kauppasodassa. Erityisesti katseet ovat uudessa pääministerissä. Toivottavasti Stubb käyttää nyt niitä paljon mainostamiaan suhteita Euroopassa niin, että tilanne saadaan ratkeamaan.

Verenvuodatus Ukrainassa on saatava loppumaan. EU:n ja koko lännen on tehtävä töitä sen eteen, että löytyy diplomaattinen ratkaisu, jossa kukaan ei menetä kasvojaan. Kuitenkaan tässä kauppasodassa ei saa uhrata Suomen maaseudun taloutta. Epävakaassa maailmassa oma ruoantuotanto pitää turvata ensimmäisenä.

Jaa tämä ystävällesi