Antti Kurvinen

Henkilökuva

Kansanedustaja

Antti Kurvinen

Olen 37-vuotias kolmannen kauden kansanedustaja Kauhavalta Vaasan vaalipiiristä.

26.6.2023 Minut valittiin uudelleen Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

29.4.2022 Tasavallan Presidentti nimitti minut maa- ja metsätalousministeriksi.

27.5.2021 Tasavallan Presidentti nimitti minut valtioneuvoston jäseneksi ja tiede- ja kulttuuriministeriksi.

7.6.2019 minut valittiin Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Tässä tehtävässä työskentelin ministerinimitykseen saakka.

Suuri valiokunta (Varajäsen) 28.06.2023–
Tarkastusvaliokunta (Jäsen) 28.06.2023–
Kansaneläkelaitoksen valtuutetut (Jäsen) 28.06.2023–
Parlamenttienvälinen liitto IPU, Suomen ryhmän johtokunta (Varajäsen) 28.06.2023–

Toimin Suomen Keskustan varapuheenjohtajana vuosina 2016-2018. Aiemmin olen toiminut myös Keskustanuorten puheenjohtajana 2009-2013 ja Keskustan Opiskelijaliiton (KOL) puheenjohtajana vuonna 2009.

Kaikkiaan erilaisia poliittisia luottamustoimia minulla on 17 vuoden ajalta. Alueellisesti olen vaikuttanut 8 vuotta Etelä-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen jäsenenä (2013-2021). Tällä hetkellä vaikutan Kauhavan kaupunginvaltuustossa. Kunnallispolitiikasta minulla on kokemusta 17 vuotta, edelliskaudella toimin valtuuston 1. varapuheenjohtajana.

Yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttaminen on ollut minulle aina tärkeää. Ammatiltani ja koulutukseltani olen lakimies. Oikeustieteen maisteriksi valmistuin Lapin yliopistosta. Ennen kansanedustajan tehtäviäni olen työskennellyt mm. asianajotoimistossa ja pankissa.

Juureni ovat Ylihärmässä ja Kauhavalla. Opinnot ja työ ovat vieneet vuoroin Rovaniemelle ja vuoroin Helsinkiin. Keskeisiä arvojani elämässä ovat inhimillisyys, oikeudenmukaisuus ja yritteliäisyys.

Harrastuksistani läheisimmät ovat kulttuuri ja liikunta. Teatteria harrastan niin itse näyttämöllä kuin yleisön joukossa. Urheilulajeista lähinnä sydäntä on pesäpallo.

Pikkupojasta lähtien olen ollut kiinnostunut historiasta. Avoin, sosiaalinen ja utelias luonteeni vei minut peruskouluikäisenä ensimmäisen kerran ”yhteisten asioiden” pariin. Silloin vastuun ottaminen yhteiskunnasta oli diskon järjestämistä luokkakavereille tai markkojen vaihtamista pankissa euroiksi, jotta ysiluokka pääsi Särkänniemeen luokkaretkelle. Teini-ikäisenä sanomalehtien lukemisen ja oman pohdiskelun kautta alkoi herätä kiinnostus politiikkaa kohtaan.

Ensimmäiset merkittävät ”poliittiset” tehtäväni olivat lukion oppilaskunnan hallituksessa sekä Ylihärmän nuorisovaltuuston puheenjohtajana vuosina 2002-2005. Nuoruuden vimmalla tehtiin paljon hauskaa ja tärkeää; järjestettiin rock-konsertteja Ylihärmässä, mentiin lukiossa lakkoon ja esitettiin koulullemme onnistuneesti nimenvaihdosta. Tehtiin liiketoimintaa vessapaperilla ja limsa-automaatilla. Puolustettiin ja lobattiin nuorten etuja ja oikeuksia. Ylioppilaaksi valmistuin Härmän lukiosta 2005.

Vuonna 2004 naapurini pyysi minua Keskustan kuntavaaliehdokkaaksi ja vastasin JAA. Lukiokaverieni kanssa kävin pienen kampanjan ja sain ääniä 40. Viimeinen Ylihärmän valtuustopaikka arvottiin, eikä onni suosinut. Aloitin 2005 kuntapolitiikan varavaltuutettuna sekä kirjasto- ja kulttuurilautakunnan varapuheenjohtajana.

Opiskelijapolitiikassa toimin vuonna 2008 Rovaniemen oikeustieteilijöiden ainejärjestön puheenjohtajana ja Keskustan Opiskelijaliiton (KOL) hallituksessa. Toimin kaksi vuotta myös yliopiston hallituksessa opiskelijaedustajana. Viimeistään opiskelijapolitiikassa omat verkostot kasvoivat Suomen laajuisiksi. Se aika oli myös paljolti ”opiskelijaelämää” ja ”elämän koulua”.

Vuonna 2008 minut valittiin uuden Kauhavan kaupunginvaltuustoon. Aloitin vuoden 2009 alusta myös tehtäväni kuntayhtymä Kaksineuvoisen tarkastuslautakunnan puheenjohtajana. Vuonna 2008 sain pyyntöjä pyrkiä keskustaopiskelijoiden puheenjohtajaksi. Totesin haluavani kokeilla siipiä Helsingissä ja nähdä, miten politiikkaa oikeasti tehdään huipulla. Kolme ääntä ratkaisi, että sain komennuksen Helsinkiin puoluetoimistolle vuodeksi 2009.

Suunnitelmani oli olla vuosi pääkaupungissa ja mennä sen jälkeen tekemään Rovaniemelle tutkinto loppuun. Johdatuksella ja kohtalolla oli taas muuta mielessä. Onnistumiset KOL:n vetäjänä, iloiset ja surulliset tapahtumat ja Tuomo Puumalan luopumisen jättämä tyhjiö johtivat siihen, että lokakuussa 2009 minut valittiin Suomen suurimman poliittisen nuorisojärjestön, Suomen Keskustanuorten puheenjohtajaksi.

Olin 2011 eduskuntavaaleissa ehdolla Vaasan vaalipiirissä ja sain 3588 ääntä. Syksyllä 2011 minut valittiin toiselle kaksivuotiskaudelle nuorten puheenjohtajana. Myös toinen puheenjohtajakausi Keskustanuorten kärjessä oli mielenkiintoinen. Keskusta oli 2011 musertavan vaalitappion jälkeen alamaissa niin gallupeissa kuin järjestöväen mielialoissakin. Meille nuorille keskustalaisille kerrottiin olevamme tuhoon tuomitussa auringonlaskun liikkeessä. Työ ihmisten luottamuksen palauttamiseksi Keskustaan oli kovaa. Olin nuorisojärjestön puheenjohtajana rakentamassa Paavo Väyrysen vuoden 2012 presidenttikampanjan nuorisoverkostoa, jossa kampanjoimme teemalla ”Paavo on pop”. Lokakuun 2012 kunnallisvaaleissa teimme töitä nuorten ehdokkaiden löytämiseksi ja Keskusta tekikin hyvän tuloksen. Yhdessä Juha Sipilän ryhdikkäästi alkaneen puheenjohtajakauden kanssa onnistuneet presidentti- ja kuntavaalit nostivat puolueen nopeasti vuoden 2013 alussa mielipidemittausten kärkeen.

Syksyn 2012 kuntavaaleissa olin toista kertaa ehdolla nykyisessä Kauhavan kaupungissa. Vaalikamppailua lämmensi keskustelu mahdollisesta kuntarakenneselvityksestä Seinäjoen kanssa sekä keskustelu viimeisten kuntaliitossopimuksen ehtojen täyttämisestä. Sain vaaleissa upean tuloksen 272 äänellä ja olin Kauhavan ääniharava. Koin vaalituloksen myös luottamuksen osoituksena Keskustan linjalle Kauhavan kunnallispolitiikassa. Vaalien jälkeisissä neuvotteluissa omaksi roolikseni muodostui valtuustoryhmän puheenjohtajuus sekä kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajan toimi. Maakunnallisen luottamustoimen sain Etelä-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen jäsenenä.

Vuonna 2013 luovuin kahden kauden jälkeen mielenkiintoisesta Keskustanuorten puheenjohtajuudesta ja jätin vetovastuun nuorisojärjestöstä uudelle sukupolvelle. Kesällä 2013 siirryin politiikan ammattilaisesta koulutusta vastaavaan työhön kokoaikaiseksi juristiksi. Joulukuussa 2013 valmistuin vihdoin oikeustieteen maisteriksi. Maisteritutkielmani käsitteli eduskunnan hajottamista ja ennenaikaisia eduskuntavaaleja perustuslain näkökulmasta. Sain tutkielmasta parhaan arvosanan.

Kun Kauhavan Keskustan kunnallisjärjestö pyysi minua ehdokkaaksi kevään 2015 eduskuntavaaleihin, harkinnan jälkeen totesin, että minulla edelleen on intoa ja motivaatiota valtakunnan politiikkaan. Koin myös, että kokemuksellani ja koulutuksellani olisi annettavaa eduskunnassa maakuntamme tehokkaamman edunvalvonnan eteen.

Näin koen yhä. Kansanedustajan työ on minulle kutsumus. Olen aina innostunut politiikassa vaikuttamisesta ja tulevaisuuteen tähtäävistä päätöksistä. Olen lähtenyt mukaan niin nuorisovaltuustoon Ylihärmässä, kuntapolitiikkaan Kauhavalla, kuin nuoriso- ja opiskelijapolitiikkaan sekä kovaan valtakunnan politiikkaan, koska olen halunnut muuttaa ja kehittää kotiseutua, koko Suomea ja maailmaakin.

Tällä hetkellä olen eniten huolissani Lakeuden eli pohjalaismaakuntien tulevaisuudesta. Väki vähenee alueeltamme ja meitä uhkaa hiipuminen ja näivettyminen. Tarvitsemme tulevaisuudenuskoa. Pohjalaismaakuntien elinkeinopolitiikan, koulutuspaikkojen ja liikenneinfran eteen teen töitä päivittäisessä työssäni eduskunnassa.

Antti Kurvinen

Koulutus
Oikeustieteen maisteri 2013, Lapin yliopisto
Ylioppilas 2005, Härmän lukio
Kielitaito: suomi, ruotsi, englanti
Sotilasarvo: kersantti

Työkokemus
Maa- ja metsätalousministeri 29.4.2022 – 20.6.2023
Tiede- ja kulttuuriministeri 27.5.2021 – 29.4.2022
Kansanedustaja 2015 –
Asianajotoimisto Ristikangas, Kinnunen & Koskinen Oy, lakimies 2013 – 3/2015
Asianajotoimisto Ristikangas, Kinnunen & Koskinen Oy, lakimiesharjoittelija 2012 – 2013
Ylihärmän Säästöpankki, kesäharjoittelija 2007 – 2008

Luottamustoimet ja muut tehtävät
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja 6/2019 – 5/2021 ja 6/2023 –
Suomen Keskusta, varapuheenjohtaja 2016 – 2018
Kauhavan kaupunki, kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja 2017-2021
Etelä-Pohjanmaan liitto, maakuntahallituksen jäsen 1/2013-6/2021
Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja 2009 – 2013
Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja 2009