Antti Kurvinen

Uusi edustaja, uusi politiikka

Jaa tämä ystävällesi

Kansanedustajan kolumni julkaistu Ilkassa 21.5.2015
\"AnttiIlkka2015\"

On kulunut noin kuukausi eduskuntavaaleista. Kiitän kaikkia minuun luottaneita ja erityisesti lukuisia tukijoitani.

Aikaisempien tehtävieni kautta alkanut eduskunnan perustyö on tuttua. Sen sijaan vähän päänvaivaa ovat tuottaneet käytännön asioiden ja rutiinien omaksuminen. Eduskunta on hyvin perinteinen laitos. Olo on ollut välillä kuin koulun tai armeijan aloituksessa: paljon jonotetaan ja juoksennellaan paikasta toiseen.

Ylimääräistä säpinää valtiopäivätyöhön tuo se, että vuoteen 2017 asti varsinainen Eduskuntatalo on remontissa. Peruskorjauksen ajan muun muassa täysistunnot ja valiokuntien kokoukset järjestetään Sibelius-Akatemian tiloissa. Remontin vuoksi mahdollisuudet vierailuihin eduskunnassa ovat rajoitetumpia ja liikkuminen eri rakennusten välillä muistuttaa välillä labyrinttiä.

Keskusta johtaa hallitusneuvotteluja, joita käydään kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa. Hallitusohjelmaa on laadittu Juha Sipilän johdolla historiallisesti uudella tavalla. Ohjelman laatiminen on toteutettu yrityselämästä opitusti strategisesti. Ennen yksityiskohtia on määritetty yhteinen visio. Tulevaisuuden Suomelle on löydetty johtotähdiksi välittäminen, turvallisuus ja luottamus.

Hallitusohjelmasta ei tule viimeisten hallitusten ohjelmien tapainen yli 100 sivun yksityiskohtainen asiakirja, vaan ohjelma puristetaan pariinkymmeneen sivuun, jotka sisältävät vain muutamat kärkihankkeet. Hankkeet viedään maaliin neljän vuoden aikana ilman vatulointia. Muuta asiat ratkaistaan myöhemmin. Vaikeita yksityiskohtia on neuvotteluissa ”iteroitu” eteenpäin: rauhallisesti haettu asiapohjalta kompromissia.

Keskeistä on keskustan näkökulmasta talouden tervehdyttäminen, luonnonvarojemme uudenlainen hyödyntäminen, alueellinen tasa-arvo, infran kunnostaminen ja turhan sääntelyn sekä holhouksen purkaminen kaikilla elämänaloilla.

Rehellisen päättäjän on myönnettävä, että kovia leikkauksia julkisiin palveluihin on tulossa. Keskusta tulee kuitenkin varmistamaan, että leikkaukset tehdään oikeudenmukaisesti ja niin, että kukaan suomalainen ei putoa yhteisestä kelkasta.

Uutta politiikkaa kuvastaa myös neuvotteluissa kärkitavoitteeksi otettu kokeiluihin kannustaminen. Hallitus tulee sallimaan kunnille ja yhteisöille erilaisia kokeiluja asioiden uudella tavalla tekemiseksi. Tavoitteena on koko Suomen muuttaminen maaksi, jossa ideoidaan, keksitään ja kokeillaan rohkeasti omia siipiä.

Uutena kansanedustajana koen samaan aikaan sekä valtavaa innostusta että syvää nöyryyttä vastuun äärellä, joka osakseni on asetettu. Koen olevani palvelutehtävässä. Haluan kehitellä uudenlaisia tapoja saada parhaalla tavalla äänestäjieni viesti kuulumaan. Tiimini kanssa rakennamme viestimistapoja sosiaalisessa mediassa.

Tulen vähintään kerran kuussa olemaan tavattavissa eri puolilla maakuntaa myös henkilökohtaisesti. Tiiviimpää kahdensuuntaista viestien vaihtoa maakunnan ja Arkadianmäen välillä kaivataan Lakeutemme parhaaksi.

Antti Kurvinen
Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk.) Kauhavalta.

Jaa tämä ystävällesi