Antti Kurvinen

Suuri valiokunta keskusteli Brysselissä Suomelle keskeisistä EU-kysymyksistä

Jaa tämä ystävällesi

Suuri valiokunta keskusteli Brysselissä 13.–14. marraskuuta Suomelle keskeisistä ajankohtaisista EU-aiheista ja unionin seuraavan toimielinkauden odotuksista. Keskusteluissa toistuneita aiheita olivat Ukrainan ja Lähi-idän tilanne, geopolitiikka ja EU:n laajentuminen, Euroopan talous, kilpailukyky ja valtiontukipolitiikka sekä ilmasto- ja metsäpolitiikka.

Tapaamisessa Euroopan komission johtavan varapuheenjohtajan Maroš Šefčovičin kanssa käsiteltiin laajasti EU:n ja Suomen tavoitteita metsäpolitiikassa, ilmastopolitiikassa ja talouspolitiikassa. Kansanedustajat myös selvensivät komissaarille Suomen näkökulmia ajankohtaisiin neuvotteluihin pakkausjäteasetuksesta ja juomavesidirektiivin täytäntöönpanosäännöksistä, joiden vaikutukset ihmisten ja yritysten arjessa voivat olla suuria.

”Jotta Euroopan unioni voi olla vahva isoissa asioissa, joissa eurooppalaisen yhteistyön tiivistämisen tarve on suurempi kuin koskaan, sen tulee herättää luottamusta arjen tärkeissä asioissa. On välttämätöntä tunnistaa jäsenmaiden erilaiset olosuhteet ja myös Suomen on entisestään vahvistettava ennakkovaikuttamistaan,” suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto toteaa.

Suuri valiokunta tapasi myös suomalaisia europarlamentaarikkoja, joiden kanssa keskusteltiin mm. konkreettisista keinoista kehittää edelleen Suomen ennakoivaa EU-vaikuttamista sekä eduskunnan ja suomalaismeppien jatkuvaa yhteistyötä.

Euroopan parlamentissa valiokunta keskusteli ensi vuoden talousarvioneuvottelujen tuloksesta ja tulevien vuosien näkymistä budjettivaliokunnan puheenjohtaja Johan Van Overtveldtin (ECR) kanssa sekä EU:n laajentumisesta ja siihen liittyvistä uudistustarpeista Petras Auštrevičiusin (Renew) ja Pedro Silva Pereiran (S&D) kanssa. Auštrevičius ja Silva Pereira vastaavat kokonaisuutta käsittelevän parlamentin kannan valmistelusta EP:ssä.

Suuri valiokunta osallistui myös julkiseen ajankohtaiskeskusteluun Belgian parlamentin EU-yhteisvaliokunnan kanssa ja kuuli Belgian hallituksen edustajaa maan suunnitelmista neuvoston puheenjohtajana keväällä 2024.

Matkalle osallistuvat valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto (kok.), 1. varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari (ps.) sekä Eva Biaudet (r.), Timo Harakka (sd.), Inka Hopsu (vihr.), Ville Kaunisto (kok.), Ari Koponen (ps.), Katri Kulmuni (kesk.), Antti Kurvinen (kesk.), Merja Kyllönen (vas.), Mats Löfström (r.), Helena Marttila (sd.), Maria Ohisalo (vihr.), Aura Salla (kok.), Sari Tanus (kd.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

Lisätiedot:
Suuren valiokunnan puheenjohtaja Heikki Autto, 09 432 3018, heikki.autto(at)eduskunta.fi
EU-erityisasiantuntija Jouni Kauremaa, +32 474 521 323, jouni.kauremaa(at)eduskunta.fi

Jaa tämä ystävällesi