Antti Kurvinen

Sote on tasa-arvoa – keskittämisen aika on ohi

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 17.10.2020

Sotea, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta, on Suomessa tehty 15 vuotta. Ei ihme, jos ihmisten usko horjuu. Mikään puolue ei ole syytön. Ei myöskään Keskusta.

Nyt sotesta on kuitenkin saatu aikaan ratkaisu, joka pystytään saamaan valmiiksi. Miksi sote tarvitaan? Siksi, että ihmiset saisivat tasa-arvoisesti hoitoa.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta mennä yksityiselle tai työterveyshuoltoon. Esimerkiksi lapsiperheet, työttömät, eläkeläiset ja pienyrittäjät joutuvat jonottamaan pitkiä aikoja terveyskeskuksiin.

Jos lääkäriin sattuu pääsemään, ihmistä pompotellaan luukulta toiselle. Hoitoon pääsy ei saa olla kiinni lompakon paksuudesta tai siitä missä päin Suomea asuu.

Suomessa on käyty kovaa keskustelua perheiden pahoinvoinnista ja lastensuojelun tilasta. Karmeat tapaukset ovat osoittaneet, että joskus edes äärimmäiseen lapsen kaltoinkohteluun ei ole kyetty puuttumaan. Toisaalta lastensuojelua tulisi kehittää entistä enemmän sellaiseksi matalan kynnyksen toiminnaksi, jossa perheet uskaltaisivat pyytää apua pelkäämättä.

Sote on kestävä ratkaisu myös vanhustenhoidon parantamiseksi. Jokainen ikäihminen ansaitsee ihmisarvoisen hoivan.

Toinen syy sotelle on raha. Jos mitään ei tehdä, kunnilta ja aikaa myöten myös valtiolta loppuvat rahat. Oikein toimimalla tällä ratkaisulla pystytään pidemmällä aikavälillä säästämään. Velaksi Suomi ei voi loputtomiin elää.

Tulevaisuudessa maakunnat järjestävät sote-palvelut. Tulevat maakunnat vastaavat Vaasan vaalipiirissä nykyisiä sairaanhoitopiirien alueita. Jako on luonteva ja ne ovat siihen sopivankokoisia. Virallisesti puhutaan hyvinvointialueista. Keskustalle maakunta on maakunta myös tästä eteenpäin.

Sote on nähtävä myös laajemmassa kehyksessä. Tässä maassa on ollut ja edelleen on voimakkaita pyrkimyksiä sulloa ihmiset, palvelut ja työpaikat vain muutamiin isoimpiin kaupunkeihin.

Voi perustellusti sanoa, että sellaisen politiikan aika on auttamattomasti ohi. Se on vanhaa politiikkaa. Viimeistään korona on osoittanut, mikä on kestävää politiikkaa niin ihmisten kuin Suomen omavaraisuuden ja muun iskunkestävyyden kannalta.

Sitä on koko Suomen ja kaikkien maakuntien tasapuolinen kehittäminen. Aluepolitiikka. Kun ihmiset vielä voimistuvasti muuttavat isoimmista kaupungeista väljemmille vesille ja elävät arjessaan monipaikkaisesti, vihoviimeinen virhe olisi päinvastaiseen suuntaan vievä politiikka.

Soten lisäksi esimerkiksi jo päätetyt liikennehankkeet ja koulutuspaikkojen lisäykset maakuntiin turvaavat elämisen edellytyksiä kautta Suomen.

Voimakkain keskittämispolitiikan ajaja tässä maassa on ollut ja on Kokoomus. Maakunnissa kyllä puolustetaan esimerkiksi turve- ja turkistuotantoa, mutta Helsingissä tehdään aivan toista. Toivottavasti etenkin Kokoomuksessa ymmärretään myös, mitä kello on lyönyt tulevaisuuden suhteen. Keskittämispolitiikka on kerta kaikkiaan tullut tiensä päähän.

Etenkään sotella ei ole enää varaa tehdä puolue- tai valtapolitiikkaa. Sote on välttämätön.

Kaiken politiikan pitää edesauttaa sitä, että elämisen edellytyksiä on kautta Suomen – harvaan asuttuja alueita myöten. Tätä linjaa Keskusta toteuttaa. Tälle linjalle kutsumme kaikki puolueet ja muut toimijat. Tälle linjalle on tutkitusti myös suomalaisten enemmistön tuki.

Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Kauhava

Jaa tämä ystävällesi