Antti Kurvinen

Haja-Suomi tulee – ollaanko valmiita?

Jaa tämä ystävällesi

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen 24.10. Keskustanuorten liittokokouksessa

Haja-Suomi tulee – ollaanko valmiita?

Kurvisen mukaan se, että ihmiset ovat itse ottaneet aluepolitiikan omakseen, laittaa etenkin keskittämisuskovaiset voimat tässä maassa niin politiikan kuin hallinnon puolella perimmäisten kysymysten eteen. Olisiko esimerkiksi Kokoomuksessa rahkeita tunnustaa, että sadan suurkunnan kaltaisen keskittämispolitiikan aika on peruuttamattomasti ohi, hän kysyy.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen arvioi, että korona-ajan tärkeimpiä seurauksia on haja-Suomi.

– Merkit ovat ilmassa. Ihmiset tahtovat väljemmille vesille asumisen ja muun elämisen puolesta. Samoin yhä useammalla koti on kahdella paikkakunnalla. Nyt kyse on siitä, miten harppausta haja-Suomeen tuetaan politiikan keinoin, Kurvinen sanoi Keskustanuorten liittokokouksessa.

Kurvisen mukaan ihmisten toiveisiin pitää vastata. Politiikan on kautta linjan turvattava ja parannettava elämisen edellytyksiä kautta Suomen.

– Se tarkoittaa ennen muuta työpaikkoja, peruspalveluja, koulutusmahdollisuuksia, liikenneyhteyksiä ja nopeita verkkoyhteyksiä. Opiskelun, työnteon ja yrittämisen pitää olla mahdollista paikasta riippumatta koko maassa. Arjen pitää sujua.

Kurvisen mukaan esimerkiksi autoilun jatkuvaan kallistumiseen pitää puuttua. Keskustan eduskuntaryhmä kertoo esityksistään maanantaina. Yksi ratkaisu on liikenteen verotuksen uudistaminen reilummaksi, mitä valtiovarainministeri Matti Vanhanen on hahmotellut.

Kurvisen mukaan se, että ihmiset ovat itse ottaneet aluepolitiikan omakseen, laittaa etenkin keskittämisuskovaiset voimat tässä maassa niin politiikan kuin hallinnon puolella perimmäisten kysymysten eteen.

– Olisiko esimerkiksi Kokoomuksessa rahkeita tunnustaa, että sadan suurkunnan kaltaisen keskittämispolitiikan aika on peruuttamattomasti ohi? Kyllä Keskustallakin on parantamisen varaa. Ohjenuoraksi voisi sopia: vähän enemmän tekoja, vähän vähemmän puheita.

Kurvisen mielestä suurin herätys tarvitaan ehkä kuitenkin ruohonjuuritasolla, kunnissa kautta Suomen.

– Perustellusti voi sanoa, että kunnanisien ja -äitien käsissä on mahdollisuuksien mahdollisuus. Ymmärretäänkö tämä? Suunta ei muutu pelkästään valtakunnan tason päätöksin. Tärkeintä on paikallinen politiikka.

Nyt moneen pikkukaupunkiin ja maalaiskuntaan olisi tulijoita, mutta ovatko nämä haja-Suomen kunnat valmiita tähän. Kaikissa kunnissa tarvitaan nuorkeskustalaisia päättäjiä linjaamaan, mitä nuoret ja nuoret perheet tarvitsevat, jotta monipaikkainen ja väljä elämä on mahdollista.

– Keskustanuorilla, ja nuorilla ylipäätään, on nyt tuhannen taalan paikka potkia kehitystä oikeaan suuntaan niin paikallisesti, maakunnallisesti kuin valtakunnallisesti. Onko teillä rohkeutta olla tulevaisuuden puolella, Kurvinen kysyi Keskustanuorten liittokokoukselta.

Jaa tämä ystävällesi