Antti Kurvinen

Perustuslakivaliokunnasta on pidettävä huolta

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 12.12.2020

Eduskunnan perustuslakivaliokuntaa voi perustellusti sanoa valiokuntien valiokunnaksi. Sen tärkein tehtävä on etukäteen arvioida lakiesitysten ja muiden asioiden perustuslainmukaisuus. Perustuslakivaliokunta käsittelee myös ministerivastuuasiat.

Itse sain toimia toimia perustuslakivaliokunnan jäsenenä neljä vuotta koko viime vaalikauden. Se oli äärimmäisen kiehtova tehtävä juristille.

Tuo aika opetti, miten tärkeä itsenäisesti toimiva perustuslakivaliokunta on sekä suomalaisen kansanvallan, parlamentarismin että oikeusvaltion kannalta. Viime kädessä sen työssä on kyse luottamuksesta ylimpään valtioelimeen eli eduskuntaan ylipäätään. Kaiken perusta on, että perustuslakivaliokunta tekee ratkaisunsa yksinomaan oikeudellisen arvioinnin pohjalta.

Vaikka asiat usein ovat olleet vaikeita, tähän on myös pystytty. Viime vaalikaudellakin jouduimme käsittelemään useita oikeudellisesti monimutkaisia ja poliittisesti räjähdysherkkiä asioita: mm. sote-maakuntauudistus, tiedustelulait, Tenojoki-sopimus, Metsähallitus-laki… Kaikissa niissä kykenimme oikeudelliseen arvioon tukeutuen valiokunnan vuosikymmeniä pitkään tulkintatraditioon.

Haavisto-tapaus sivujuonteineen on kuitenkin viimeisin osoitus jo jonkin aikaa jatkuneesta, huolestuttavasta kehityksestä. Puoluepolitiikka ja -politikointi ovat tehneet tuloaan perustuslakivaliokuntaan. Sitähän myös keskeneräisten asioiden vuotaminen julkisuuteen on.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana viime vaalikaudella toiminut arvostettu veteraanikansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) totesi tällä viikolla Helsingin Sanomissa viisaasti: ”…kun perustuslakivaliokunnan jäsen astuu valiokunnan huoneeseen, hänen on syytä unohtaa kokonaan, onko hän hallituksessa vai oppositiossa.”

Tähän kiteytyy kaikki olennainen. On lopun alkua, ei vain perustuslakivaliokunnalle vaan koko suomalaiselle oikeusvaltiolle ja parlamentaariselle demokratialle, jos viime aikojen kehitys jatkuu. Maailmalla myös puhaltavat vaarallisen kylmät tuulet demokraattista oikeusvaltiota vastaan: Unkarissa ja Puolassa valtapuolueet murentavat oikeuslaitoksen riippumattomuutta, kaventavat median vapautta ja pyrkivät tukahduttamaan poliittisen opposition. Donald Trumpin sekavat lausunnot ovat sukua tälle.

Keskustan linja on sama kuin tasavaltamme tekijöillä Santeri Alkiolla ja Kyösti Kalliolle kumppaneineen aikaa sitten. Maa on lailla rakennettava. Keskustan ydinarvo on perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja oikeusvaltion puolustaminen. Siinä perustuslakivaliokunnan työ on sisimmäistä sisintä.

Perustuslakivaliokunta on osoittanut toimivuutensa – ja oikeutuksensa – jo vuodesta 1906. Se on vuosikymmenten mittaan kestänyt monenlaiset tyrskyt. Ja kestää myös tästä eteenpäin, jos kaikki puolueet ja niiden perustuslakivaliokunnassa toimivat kansanedustajat pitävät kiinni yhdessä sovitusta.

Omassa poliittisessa toiminnassani oikeusvaltion ja demokratian puolustaminen on kaiken tekemisen lähtökohta. Tässä levottomassa ajassa tarvitaan Ilkan toisen päätoimittajan Artturi Leinosen voimaa vastustaa ääriliikkeitä; Leinonen uskalsi puolustaa tasavaltaa niin äärioikeistoa kuin kommunisteja vastaan. Perustuslakivaliokunnasta, jos mistä, ei saa tulla ääripäiden temmellyskenttää.

Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Kauhava

Jaa tämä ystävällesi