Antti Kurvinen

Onko Suomi turvallinen maa?

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa 15.8.2015

Tuntuu, että maailma on muuttunut viime vuosina epävakaammaksi ja vaarallisemmaksi. Törkeät rikokset herättävät huolta. Sota ja terrorismi pelottavat.

Turvattomuuteen vaikuttaa myös talous. Millä lomautettu maksaa talolainan? Työttömäksi valmistuva nuori kokee tulleensa petetyksi.

Juuri äsken uudet varusmiehet vannoivat puolustavansa Suomea niin kauan kuin heissä voima on. Omasta armeija-ajastani on kulunut 10 vuotta.

Hätkähdyttävää, että sodanuhka on tänään lähempänä. Nyt on herättävä huolehtimaan puolustusvoimien rahoituksen riittävyydestä ja maanpuolustustahdosta.

Korkean teknologian aseistus ja koulutettu reservi ovat Suomen henkivakuutus. Armeijan määrärahoja pitää lisätä tällä vaalikaudella.

Suomen ulkopoliittista turvaa ei kuitenkaan ratkaise asevarustelu. Omaa puolustustakin tärkeämpää on rauhan ja vakauden edistäminen koko maailmassa ja eritoten Pohjois-Euroopassa.

Suomalaisilla on vuosisatojen kokemus kärsimyksistä konflikteissa itänaapurimme kanssa. Historiamme onnellisimmat kaudet ajoittuvat aikoihin, jolloin suhteemme Venäjään ovat olleet hyvät eikä lähellä ole ollut sotilaallisia jännitteitä. Nato-jäsenyys tai EU:n aggressiivinen ulkopolitiikka ei palvele turvallisuuttamme.

Turvallisuuteemme vaikuttaa tänään myös maailman tila. Kurjuus Afrikassa ja Lähi-idässä on saanut aikaan miljoonien ihmisten vaelluksen kohti Eurooppaa. Liian usein he joutuvat ammattirikollisten hyväksikäyttämiksi. Välimereen hukkuu vuosittain tuhansia turvapaikanhakijoita.

Valitettavasti mantereellemme tulevat eivät kaikilta osin ole vilpittömiä. Joukossa on jopa ääri-islamilaisen ISIS-järjestön kannattajia.

Osa tulijoista sortuu rikoksen poluille. Pidän välttämättömänä että niin Suomen kuin EU:n viranomaiset saavat sellaiset resurssit ja toimivallan, että maahanpyrkimiseen liittyvä rikollisuus kitketään.

On vahdittava, että ISIS-terroristit varmasti havaitaan ja karkotetaan. Sairaaseen väkivaltaan ryhtyneille ei ole tilaa Suomessa eikä ulkomaisille taistelijoille voi maksaa sosiaalietuuksia.

Maahanmuutosta on voitava keskustella. Kuitenkin turvallisuuden nimissä ei saa uhrata suomalaisen yhteiskunnan perusarvoja: demokratiaa, ihmisarvoa, oikeusvaltiota ja sananvapautta.

Vastustan kaikkia ääriliikkeitä ja väkivaltaisia ismejä: kommunismia, natsismia, rasismia. Pidän yhtä vaarallisina avoimelle yhteiskunnalle maahanmuuttajia vihaavaa uusnatsia kuin turkiskauppoja rikkovaa ekoterroristia.

Suomessa mikään mielipide ei oikeuta henkilökohtaisen koskemattomuuden tai yksityisen omaisuuden loukkaamiseen. Hallintovaliokunnan jäsenenä tulen tekemään töitä ääriainesten kuriin saattamiseksi.

Turvallisuuden perusta on hyvinvointi. Työtä ja yhteisöllisyyttä tarvitaan puutteen ja syrjäytymisen tilalle. Parasta turvallisuuspolitiikka on järkevä kehitysyhteistyö ja sosiaalipolitiikka.

Turbulenssista huolimatta Suomi on yhä maailman turvallisimpia maita. Ehkä meidän pahin uhkamme onkin ahdistava pelontunne. Eniten pitää pelätä pelkoa itsessään.

Antti Kurvinen
kansanedustaja (kesk.)
Kauhava

Jaa tämä ystävällesi