Antti Kurvinen

Maakunnan tangoon tarvitaan kaksi

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkassa 17.3.2017 

Finn-Powerin päätös aiesopimuksesta Seinäjoen kaupungin kanssa ja kannanottoni siihen on poikinut värikkään keskustelun maakuntakeskus Seinäjoen ja sitä ympäröivän maakunnan suhteista. Muun muassa seinäjokelaiset kunnallispoliitikot, kuten Kimmo Heinonen (11.3.), ja Ilkan päätoimittaja Satu Takala (12.3.) ovat ottaneet asiaan kantaa.

Totta kai jokainen yritys saa valita sijaintipaikkansa. Finn-Powerin kohdalla kysymys on siitä, että yhtiö ilmoitti kilpailuttavansa Kauhavan, Lapuan ja Seinäjoen kaupungit. Yritys siis ei ollut lähtemässä maakunnasta toisin kuin Seinäjoen edustajien kommenteista saa kuvan. Seinäjoen kaupunki veronmaksajien omistamine konserniyhtiöineen teki yrityksen mielestä parhaan tarjouksen. Kysymyksessä oli puhdas maakunnan sisäinen kisa, jossa maakuntakeskus sai ”ostettua” 300 teollisuustyöpaikkaa maakunnasta.

Etelä-Pohjanmaan yhteishengen heikentyminen on vakava ja vaarallinen asia. Seinäjoen kaupungin edustajien ja Ilkan päätoimittajan kommenteista unohtuu kuitenkin asia, joka tangokaupungissa pitäisi olla selvää: tanssiin tarvitaan kaksi. Seinäjokelaisten mielestä vika on vain maakunnassa ja keskuskaupunki on viaton.

Etelä-Pohjanmaalla on tehty suuria uhrauksia Seinäjoen kehittämisen eteen. Ammattikorkeakoulun, lentokentän ja keskussairaalan eteen. Maakunta on luopunut aluesairaaloistaan ja amk:n sivupisteistä toiveenaan saada vahva keskus, joka säteilisi ympärilleen. Seinäjoesta on odotettu veturia maakunnan kasvulle.

Seinäjoen pitäisi kilpailla Joensuun, Jyväskylän ja Mikkelin kaltaisten kaupunkien kanssa, ei Kauhavan tai Ilmajoen (S-ketjun Inex Partnersin tapaus 2016) kanssa. On omituista, että Ilkan päätoimittajan mielestä kauhavalaiset vaikuttajat puolustaessaan kaupunkinsa elinvoimaa ovat ”kyläpoliitikkoja” ja seinäjokelaiset vaikuttajat visionäärisiä valtiomiehiä.

Miten tulehtuneesta tilanteesta sitten pääsisi eteenpäin? Yksi vaihtoehto olisi elinkeino- kasvupalvelujen kokoaminen laajemmille hartioille, jolloin Into Seinäjoki ei kilpailisi esimerkiksi Suupohjan elinkeinokuntayhtymän kanssa samoista firmoista. Toinen on se, että Seinäjoen kaupungin tulisi avoimesti ja reilusti tukea muiden maakunnan kuntien maakunnallisesti merkittäviä hankkeita. Olisi mukava kuulla Seinäjoen johdon tai maakuntalehden tukevan joskus vaikka Alajärven hanketta.

Kolmanneksi Seinäjoen pitäisi löytää oma ”Teslansa”. Naapurikaupunki Vaasa lobbaa amerikkalaista sähköautojättiä sijoittumaan Vaasaan. Hanke on maakunnallisen merkittävyyden lisäksi myös merkittävä koko Suomelle. Miten ruokaprovinssi- ja tapahtumakaupunki löytäisi kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävän elinkeinohankkeen? Sellaisia maakuntakeskukselta odotetaan Etelä-Pohjanmaan sisäisen kisan sijaan. Kansallisesti merkittäviä hankkeita koko maakunnan on helppo tukea.

Ilkan päätoimittajan soisi miettivän, haluaako Ilkka-lehti olla jatkossakin maakuntalehti vai Seinäjoen kaupunkilehti.

Antti Kurvinen
Kansanedustaja (kesk.)
Kauhava

 

 

Jaa tämä ystävällesi