Antti Kurvinen

Keskusta vai Perussuomalaiset?

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 6.2.2021

Helsingin Sanomat kirjoitti pääkirjoituksessaan tällä viikolla, että ”pääkaupungista on tullut kuntavaalien päänäyttämö” niin sanotun pormestarivaalin vuoksi.

Rohkenen olla Hesarin kanssa eri mieltä. Enkä tarkoita vain sitä, että ”pormestarivaali” on Helsingin valtapuolueiden hätäpäinen keksintö. Tarkoitan sitä, mikä näiden vaalien päänäyttämö tosiasiallisesti on.

Se on maakuntien Suomi, ABC-Suomi, kepulandia. Maat ja mannut. Meillä Pohjanmailla ja muiden maakuntien kunnissa nämä vaalit ratkaistaan.

Kuntavaalien 2021 pääjännitteeksi näyttää muodostuvan: Keskusta vai Perussuomalaiset? Kummassakin puolueessa on puolensa, hyvät ja huonot. Kummassakin puolueessa on rosoa ja elämänmakuakin. Kummassakin puolueessa on tavallisia suomalaisia.

Leimakirveitä on heitelty puolin ja toisin riittämiin, liikaakin. On läpivalaistava puheita, tekoja ja niiden myötä linjaa. Kyllä ihmiset sitten osaavat itse päättää, keihin he aikanaan vaaleissa luottavat.

Keskustalle näissä vaaleissa on kyse arjen asioista. Työpaikoista. Päiväkodeista ja kouluista. Terveyskeskuksista ja vanhainkodeista. Siitä, että elämisen edellytyksiä ylipäätään on tasa-arvoisesti koko Suomessa.

Keskittämispolitiikalle voidaan nyt laittaa lopullisesti piste ja rakentaa väljempää, hajautetummin toimivaa ja tasapainoisemmin kehittyvää Suomea.

Perussuomalaisille näissä näyttää olevan kuntavaaleissa on kyse maahanmuuttajista, letkujen irti vetämisestä EU:sta, hallituksen kaatamisesta ja ennen muuta Keskustan kukistamisesta. Näin puheenjohtaja Jussi Halla-aho on sanonut.

Jokainen pohjalainen ja suomalainen tietysti ottaa vaaleissa kuin vaaleissa kantaa juuri siihen, mihin halua. Niin pitääkin olla. Se on kansanvaltaa.

Sinä, hyvä lukijani, päätät, mistä näissä vaaleissa on kyse – ja mistä ei. Keskustaa voi kopsauttaa, syytäkin varmasti on, mutta mihin se johtaa? Johtaako se mihinkään? Mikä on vaihtoehto?

Keskustasta ja Perussuomalaisista puhutaan Maalaisliiton perillisinä. Sitähän Keskustapuolue-Keskusta, Vennamoiden SMP ja Soinin Perussuomalaiset olivat ja ovat. Miten on Halla-ahon Perussuomalaisten laita?

Tätäkin kannattaa ajattelevan äänestäjän mietiskellä.

Minun korviini Halla-ahon puheet maakuntien ihmisistä ”kepulaisten tukiaisten” varassa kituuttavina kuulostavat kylmänkorskeilta. Siitä puhumattakaan, että Halla-ahon mielestä kuntien välisiä eroja ei pidä tasata. Puheenjohtaja päättää aina viime kädessä puolueen linjan.

Keskusta ja tämä hallitus sen sijaan ovat tukeneet kuntia poikkeuksellisen mittavasti lähi- ja peruspalvelujen turvaamiseksi, lisänneet nuorten koulutuspaikkoja maakuntiin, aloittaneet uusia tie- ja ratahankkeita, panostaneet perustienpitoon ja viimeisimpänä puuttuneet kohtuuttomiin sähkönsiirtohintoihin.

Keskusta ja hallitus ovat hoitaneet EU:ssa neuvottelut niin, että tulevalla EU:n budjettikaudella Suomen saamat maataloustuet ja aluekehityksen rakennerahat nousevat. Tällä on erittäin suuri merkitys Vaasan vaalipiirin alueella.

On politiikkaa ja on politiikkaa. On tärkeysjärjestyksiä ja on tärkeysjärjestyksiä. Olennaisin lopuksi: yhtään ääntä näissä vaaleissa ei ole vielä annettu, vaikka kaiken maailman kannunvalajat ja aidaltahuutelijat antavat ymmärtää vaalien tuloksen olevan jo selvä.

Kaikista ratkaisevinta on ehdokasasettelussa onnistuminen, niin Keskustalle kuin muillekin puolueille. Meidän listoillamme on tilaa arjen parantajille ja tolkun suomalaisille. Katsotaan ehdokaslistojen jättämisen jälkeen, mistä mikäkin puolue on tehty. Ja ennen muuta kilpaillaan rehdisti ja säällisesti.

Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Kauhava

Jaa tämä ystävällesi