Antti Kurvinen

Onko Kauhava valmis monipaikkaisuuteen?

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu 24.2.2021 Komiat-lehdessä

Monipaikkaisuus on lisääntyvä elämäntapa. Entistä useampi jakaa elämäänsä kahdelle tai useammalle paikkakunnalle. Tyypillisesti kysymys on ajan jakamisesta esimerkiksi vakituisen kodin ja vapaa-ajan asunnon välillä taikka vakituisen asunnon ja suvun vanhan kotipaikan välillä. Yhä useammalla suomalaisella lapsella on jo kaksi kotia.

Vapaa-ajan asukkaat ja kesäasukkaat ovat kunnalle suuri voimavara, vaikka heidän kotikuntansa olisikin muualla. He tuovat ostovoimaa ja myös henkistä ja sosiaalista pääomaa.

Korona-pandemia on alkanut vaikuttaa Suomen aluekehitykseen. Muuttoliike on kääntynyt vuosikymmeniin ensimmäisen kerran isoista kasvukeskuksista pienempiin kuntiin ja kaupunkeihin. Kesämökkien kauppa on ollut ennätyksellisen kiivasta. Erityisesti suosittuja ovat maaseutumaiset alueet, jotka ovat lähellä isompia kaupunkeja.

 

Työn tekemisen tapa muuttuu jatkuvasti. Koronan myötä etätyöläisten määrä ponnahti rajuun kasvuun. Tutkitusti puolet työstä voidaan suorittaa etätyönä.

Mahdollisuuksia monipaikkaiseen elämään lisäisi kaksoiskuntalaisuus tai esimerkiksi verkossa rekisteröitävä e-kuntalaisuus. Valtionhallinnon tulisi mahdollistaa asiantuntijatyön tekeminen vapaasti mistä tahansa.

Myös Kauhavalla on paljon vapaa-ajan asukkaita ja mökkiläisiä. Monipaikkaisuus on mahdollisuus meille, sillä sijaitsemme lyhyen etäisyyden päässä kolmesta maakuntakeskuksesta. Jos kun etäopiskelu yleistyy korkeakouluissa, moni nuori ei joutuisi tekemään ”pakkomuuttoa”.

Kauhavan kaupungin tulisi tarttua aktiivisesti monipaikkaisuuden luomiin mahdollisuuksiin. Keskustan ryhmä teki marraskuun 2020 valtuustossa aloitteen monipaikkaisuusstrategian tekemiseksi. Kauhavalla pitäisi ainakin parantaa nopeita nettiyhteyksiä, pitää säännöllisesti yhteyttä vapaa-ajan asukkaisiin, selvittää koulunkäynti osan vuodesta kouluissamme ja perustaa etätyötä tekeville toimistohotelleja tai ”hubeja”.

Antti Kurvinen
Kansanedustaja, valtuuston 1.vpj (kesk.)

 

Jaa tämä ystävällesi