Antti Kurvinen

EU-vaaleista tulossa myös välitodistus hallitukselle

Jaa tämä ystävällesi

Vaaleissa valitaan päättäjät, mutta kyse on aina myös linjasta. Tämä pätee myös Euroopan parlamentin vaaleihin. Vaaleissa valitaan Suomen uudet mepit. Samalla päätetään, millaista linjaa Brysselissä pitää ajaa.

Keskustan linja on yksiselitteinen. Meppien ja muiden päättäjien pitää ajaa ensisijaisesti Suomen etua. Ja torjua etenkin arkijärjen vastaisia kotkotuksia, joita Bryssel valitettavasti edelleen suoltaa.

EU:ta ei saa viedä yhteisvelan ja uusien tukipakettien tielle. Yhteisvelassa on kyse pohjimmiltaan EU:n vallan kasvattamisesta ja liittovaltiokehityksestä. Tekosyy tälle vallan kasvattamiselle on löydetty myös Ukrainasta. Ukrainaa tulee koko Euroopan tukea epäröimättä. Mutta siihen löytyy rahaa ja keinoja ilma yhteisiä velkojakin. Mm. hyödyntämällä EU:n normaalia budjettia ja käyttämällä venäläisten jäädytettyjä varoja. Rehellisyyden nimissä on todettava, että jos kaikki jäsenmaat olisivat tehneet yhtä paljon kuin Suomi, ei Ukrainan tilanne olisi näin vaikea.

Suomen metsät pitää omissa käsissämme. Metsien käytöstä päättäminen ei kuulu Brysselille EU:n perussopimustenkaan mukaan. EU:sta pitää ottaa irti kaikki mahdollinen raha maakuntien ja koko maan elinvoiman vahvistamiseksi. Mepit pystyvät osaltaan vaikuttamaan näihin asioihin. Heillä pitää olla ryhtiä ajaa Suomen etua.

EU:n pitää raskaan pikkutarkan sääntelyn sijaan keskityttävä entistä enemmän niihin kahteen isoon tehtävään, joita varten se on luotu: rauhan ylläpitämiseen ja taloudelliseen kasvuun. Ukrainan tuessa ja sisämarkkinoiden ehostamisessa mm. tekoälyn kehittämisen osalta riittää tekemistä pullonkorkkien sijaan.

Valta on myös hallituksella. Joutuu kysymään, onko Suomen puolta tinkimättömästi pidetty – ja ollaanko pitämässä. Pääministeri Petteri Orpo lensi EU-komission puheenjohtajan kanssa helikopterilla itäisen Suomen yllä. Rahaa ei kuitenkaan ole tullut eikä mitään muutakaan konkreettista.

Aluepolitiikkaa ei näy eikä kuulu myös kotimaassa. Kokoomuksen ja Perussuomalaisten johdolla keskittäminen päinvastoin jyllää ehkä ankarammin kuin vuosikymmeniin. Liikennehankkeista alkaen melkeinpä kaikki valuu ruuhka-Suomeen.

Mitä tulevaisuuteen tulee, hallituksen pääpuolueet ovet jättäneet oven auki EU:n yhteisvelalle. Se on hätkähdyttävää. Etenkin Perussuomalaiset ovat tekemässä kuperkeikkojen kuperkeikkaa.

Valtiovarainministeri Riikka Purralle tärkeintä tuntuu muutenkin olevan Brysselin miellyttäminen. Nimenomaan EU:llahan hän leikkuulautapolitiikkaansa – ja vaalilupausten pettämistä – perustelee.

Euroopan parlamentin vaaleissa me suomalaiset voimme ottaa kantaa hallituksen linjaan paitsi Eurooppa-, myös kotimaan asioissa. Uskon, että monet ihmiset läpi Suomen myös näin tekevät. Syykin on ymmärrettävä. Kummassakaan ei saatu sitä, mitä tilattiin. EU:ssa linja on löperö ja Suomen asiat eivät ole menneet parempaan, vaan huonompaan suuntaan.

Kasvussa eivät talous ja ihmisten hyvinvointi, vaan työttömyys, konkurssit ja velka. Sosiaali- ja terveyspalveluja ajetaan alas ja tavalliset ihmiset ajetaan leikkauksilla ja arvonlisä- ja muilla veronkorotuksilla yhä ahtaammalle.

Äänesi on arvokas myös EU-vaaleissa. Käytä sitä ja käytä sitä harkinnalla ja painavuudella.

Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Kauhava

Jaa tämä ystävällesi