Ilkka-Pohjalaisen kolumni 13.10.2023
Orpon-Purran hallitus vastaa tulevana keskiviikkona 18.10. Keskustan välikysymykseen suomalaisten terveys-, vanhus- ja muista lähipalveluista.
Kokoomuksesta ja Perussuomalaisista on ilkuttu välikysymykselle.
Ei kannattaisi. Se on samalla ilkkumista ihmisten huolille, miten lähipalvelujen Etelä-Pohjanmaalla ja kautta Suomen käy.
Eikä ilkkumiseen – saati ylimielisyyteen – ole oikein millään puolueella varaa.
Kyllä, Keskusta on ollut tekemässä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta. Niin ovat viidentoista vuoden mittaan olleet myös muut puolueet. ”Syntisten pöydässä” istumme kaikki.
Mihinkään johtamatonta on myös edelleen vängätä sosiaali- ja terveyspalvelut järjestävien hyvinvointialueiden lukumäärästä.
Kuvitellaan, että hyvinvointialueita olisi Suomessa nyt viisi-kuusi.
Uskooko joku, että esimerkiksi evijärveläisten tai kauhavalaisten lähipalvelut pysyisivät, jos niistä päätettäisiin Tampereella tai kauempana? Tai että evijärveläiset ja kauhavalaiset pystyisivät aidosti vaikuttamaan asioihin?
Vuoden alussa voimaan tullut uudistus läpäisi ainoana eduskunnan perustuslakivaliokunnan seulan. ”Maa on lailla rakennettava”, kuten vanha ja viisas periaate kuuluu.
Siksi nyt pitäisi mennä eteenpäin, parantaa yhdessä sosiaali- ja terveyspalveluja ja ennen muuta pelastaa ihmisten lähipalvelut. Neuvolat, perhekeskukset, terveysasemat, hoivakodit ja vuodeosastot. Tilanne on vakava.
Lähipalveluja ollaan eri puolilla Suomea ajamassa alas, kun hyvinvointialueilla on korona-ajasta, hintojen noususta ja monesta muusta syystä johtuen rahasta vajetta.
Toinen syy on Orpon-Purran hallituksen leikkaukset. Hyvinvointialueilta ollaan leikkaamassa 1,4 miljardia euroa. Se pakottaa monin päin Suomea karsimaan ja keskittämään lähipalveluja yhä rujommin.
Keskustalla ei tämän päätöksen kanssa ole mitään tekemistä. Päätös leikata sosiaali- ja terveyspalveluista on vain ja ainoastaan hallituksen.
Lähipalvelujen laajamittainen alasajo Suomessa kävisi inhimillisesti ja pidemmän päälle myös taloudellisesti kalliiksi.
Siitä seuraisi terveyserojen kasvua, pahoinvointia ja rikkinäisyyttä. Kustannukset kaiken todennäköisyyden mukaan kasvaisivat, vaikka niitä tulisi päinvastoin saada pienemmiksi.
Vielä ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa. Tärkeintä olisi, että hallitus perääntyisi leikkauksistaan ja antaisi hyvinvointialueille lisää aikaa tasapainottaa taloutensa.
Muina ratkaisuina Keskusta siirtäisi matkakustannusten korvausten 300 miljoonan euron potin Kelalta hyvinvointialueille ja toteuttaisi viipymättä valtakunnallisen ratkaisun kalliin vuokratyövoiman liiallisen käytön kitkemiseksi. Ottaisimme pikaisesti käyttöön myös niin sanotun ammatinharjoittajamallin.
Lisäksi katsomme, että sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitusta tulisi uudistaa parlamentaarisesti, yli hallitus-oppositiorajan. Miksi? Siksi, että kyse on jokaiseen suomalaiseen ja koko maahan pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavista päätöksistä.
Myös hyvinvointialueilla voidaan viedä asioita parempaan suuntaan. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluehallitus ja aluevaltuusto muuttivat olennaisesti sosiaali- ja terveys palvelujen karsimis- ja keskittämissuunnitelmia. Keskusta piti osaltaan lähipalvelujen puolta.
Terveys-, vanhus ja muut lähipalvelut voidaan turvata tasa-arvoisesti koko Suomessa. Siihen meitä päättäjiä velvoittaa myös maamme perustuslaki. Jokaisella on oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin asuinpaikasta riippumatta.
Hallitus on paljon vartijana. Keskusta on valmis yhteistyöhön.
Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja