Antti Kurvinen

Traktorimarssin terveiset

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Aviisissa 17.3.2016

Viime perjantaina Helsinkiä väritti poikkeuksellinen näky: ympäri Suomea saapuneet traktorit ruuhkauttivat Mannerheimintien. MTK:n organisoima mielenosoitus huipentui Senaatintorille. Mielenilmauksessa puhui Suomen hallituksen johto: pääministeri ja valtiovarainministeri.

Suomalaisen maatalouden tilanne on tällä hetkellä erittäin vaikea. Pahin skenaario on, että ruoantuotanto Suomessa loppuu kokonaan. Traktorimarssi osoitti, etteivät tavalliset suomalaiset tätä näytä haluavan. Kohti etelää matkanneita viljelijöitä kohtasi runsaasti ”peukutusta” ja tsemppailevaa auton tööttäilyä. Päivästä puuttui aiemmissa mielenilmauksissa esillä ollut kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelu. Näyttää siltä, että ehkä vihdoin Suomessa ymmärretään oman elintarviketuotannon merkitys koko kansantaloudelle.

Vaikeuksien taustalla on useita tekijöitä. Siihen ovat johtaneet muun muassa tuottajahintojen romahtaminen EU:n ja Venäjän välisten pakotteiden vuoksi, EU:n maatalouspolitiikan epäonnistuneet linjaukset, maatalouden byrokratia, kaupan keskittyminen ja elintarvikkeiden ”halpuuttaminen”.

Mitta täyttyi maaseutuviraston (Mavi) ilmoitettua maataloustukien, mm. hyvinvointikorvauksen ja luomukotieläintuen lisäosan, maksun siirtymisestä. Maksatuksessa on ollut ongelmia toistuvasti. Mavin uskottavuus viljelijöiden silmissä on kadonnut.

Maatalousministeri Tiilikainen ilmoitti traktorimarssin yhteydessä, että Mavi otetaan vahvemmin ministeriön ohjaukseen. Ministeri ilmoitti, että Mavin ylijohtaja siirretään muihin tehtäviin ja tukien maksatuksesta vastaa jatkossa hankejohtaja. Viljelijätukien maksaminen ajallaan ja oikein on Maaseutuviraston päätehtävä. Mielestäni viljelijöiden oikeusturvaa on parannettava. Hyvän hallinnon takeet koskevat myös maaseutuhallintoa.

Keinoja vaikean tilanteen korjaamiseen on. Julkisessa ruokailussa on käytettävä raaka-aineita, jotka täyttävät suomalaiset tuotantovaatimukset. Maataloushallinto on muutettava asiakaslähtöiseksi. EU:ssa on yhteiset markkinat, joten yhteisiä pelisääntöjä kaivataan. Alkuperäismerkinnöillä varmistetaan kuluttajille aito valintatilanne.

Vierailin itsekin mielenosoituksessa. Paikalla oli erityisesti nuoria viljelijöitä. Oli mukava huomata, että huolista huolimatta tuottajat uskovat edelleen, että työtä puhtaan ruoan eteen kannattaa ja pitää tehdä.

Jaa tämä ystävällesi