Julkaistu Järviseudun Sanomissa 22.3.2018
Ilokseni voin todeta, että Sipilän hallitus on tehnyt töitä suomalaisten eteen nyt reilut 1000 päivää. Tämä koko aika on käytetty hyvin. Kolme vuotta sitten olimme taantumassa ja talouden tunnusluvut olivat synkkiä. Nyt tuhannen päivän jälkeen Suomi on huomattavasti paremmassa kunnossa.
Tavoitteenamme oli laittaa Suomen talous kuntoon ja siitä lupauksesta on pidetty kiinni. Varmasti on tehty myös virheitä, mutta tärkeintä on, että koko Suomen pyörät pyörivät taas. Talous ja työllisyys kasvaa koko maassa, vienti vetää ja kymmenet tuhannet ihmiset ovat päässeet töihin. Se tarkoittaa, että kymmenissä tuhansissa perheissä tulot ovat nousseet, kun työttömyystuki on vaihtunut palkkaan. Keskustalainen lähtökohta on, että työ on keskeinen hyvinvoinnin tekijä.
Nyt haluamme, että kaikki ihmiset pääsevät osallisiksi talouden kasvusta. Jokainen tavallinen ihminen ansaitsee nyt osansa. Kevät-talvella hallitus pitää kehysriihen. On hyvin tärkeää, että jos pientä taloudellista liikkumavaraa on, se suunnataan nyt sosiaalisesti oikeudenmukaisesti. Valtion rahoja täytyy osoittaa nyt niille, jotka niitä eniten tarvitsevat.
Tänä keväänä eduskunnassa on loppusuoralla sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Sotepalvelujen laatu on maassamme yleisesti hyvä, mutta ongelmia liittyy niiden saatavuuteen ja ihmisten rajoitettuun mahdollisuuteen tehdä valintoja. Lääkärille, hoitajalle tai sosiaalialan ammattilaiselle ei aina pääse, vaikka tarve olisi, tai tapaamisaikaa joutuu odottamaan kohtuuttoman kauan. Tämä johtaa ongelmien pitkittymiseen, asiakkaitten ohjautumiseen väärään paikkaan ja erikoissairaanhoidon kustannusten kasvuun.
Tavoitteena on, että asiakkaiden yhdenvertaisuus paranee suhteessa nykytilaan. Onkin hyvä muistaa, että yksityiset palveluntuottajat ovat jo nyt osa sote-palvelujen kenttää. Yksityisesti tuotettujen sosiaalipalvelujen osuus on tällä hetkellä n. 32 prosenttia, ja osuuden arvioidaan kasvavan valinnanvapauden vaikutuksesta 39 prosenttiin.
Huolestuttavaa on puolestaan se, että syntyvyys on laskenut maassamme jo hälyttävän alhaiselle tasolle. Tämä on pitkäaikaisen kehityksen tulos, ei vain nykyisen hallituksen asia. Vaikka luonnollisesti valinnat ovat aina perheiden omia, täytyisi voimakkaammin virittää yhteiskunnallista keskustelua siitä, miten tämä kehitys voitaisiin kääntää parempaan suuntaan. Keskusta haluaa pureutua tähän haasteeseen.
Jo nyt hallituksella on myönteisiä saavutuksia lapsiperhepolitiikassa, kuten opintotuen huoltajakorotus, lapsilisän yksinhuoltajakorotus, pienimpien vanhempainpäivärahojen korotus, varhaiskasvatusmaksujen alennukset ja äitiyspakkauksen parantaminen. Äitiysavustukseksi on voinut valita joko äitiyspakkauksen tai 140 euron verottoman summan. Kesäkuun alusta tätä äitiysavustuksen arvoa korotetaan 30 eurolla. Tämän takia äitiyspakkauksen tavaramääräkin on lisääntynyt. Mikä onkin varsin hienoa tällaisena vuonna, jolloin tämä maailmankuulu, suomalainen innovaatio nimeltään äitiyspakkaus täyttää 80 vuotta.