Antti Kurvinen

”Oikeistoruhtinas” omalla asiallaan?

Jaa tämä ystävällesi

Helsingin pormestari julistaa television iltauutisia myöten olevansa helsinkiläisten asialla vastustaessaan viikosta toiseen yhdessä sovittua sote- ja maakuntauudistusta.

Tosiasioiden valossa näyttää kuitenkin siltä, että Helsinkiä kuulemma ”lähes oikeistolaisen renessanssiruhtinaan elkein” johtava Vapaavuori on pikemminkin omalla asiallaan.

Jos pormestari oikeasti olisi helsinkiläisten asialla, hän rakentaisi osaltaan yhteistyötä eikä lietsoisi vastakkainasettelua Helsingin ja muun Suomen sekä kaupunkien ja maaseudun välille. Helsinki on yhteinen pääkaupunkimme (jossa asuu paljon myös muualta Suomesta muuttaneita), jonka menestys on koko maan etu. Mutta menestyäkseen Helsinki tarvitsee muuta Suomea ja päinvastoin.

Jos pormestari oikeasti olisi helsinkiläisten asialla, hän olisi osaltaan viemässä sote- ja maakuntauudistusta maaliin, jotta perusterveydenhuolto, sosiaalipuoli ja muut ihmisten peruspalvelut saadaan kuntoon myös Helsingissä. Nyt helsinkiläisten palvelut sen sijaan heikkenevät ja jonot pitenevät.

Jos pormestari oikeasti olisi helsinkiläisten asialla, hän torjuisi määrätietoisesti syrjäytymistä ja kaupunginosien välistä eriarvoistumista. Nyt pitkäaikaistyöttömyys sen sijaan jatkuu korkeana Helsingissä, ihmisiä on ruokajonoissa ja asunnottomina ja kaupunginosien väliset erot uhkaavat revetä.

Jos pormestari oikeasti olisi helsinkiläisten asialla, hän lopettaisi saastuttavan hiilenpolton Helsingissä ja edistäisi voimallisesti kotimaisten, uusiutuvien luonnonvarojen käyttöä pääkaupungissa. Nyt hiilenpoltto Helsingissä sen sijaan jatkuu ja kiihtyy.

Jos pormestari oikeasti olisi helsinkiläisten asialla, hän tarjoaisi ihmisille lisää osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin päätöksentekoon. Nyt Helsingin kaupungintalo sen sijaan paisuu poliittisilla avustajilla samaan aikaan, kun tavallisen helsinkiläisen ääni kuuluu yhä heikommin.

Jos pormestari oikeasti olisi helsinkiläisten asialla, hän keskittyisi ylipäätään hoitamaan työtään eli parantamaan ihmisten arkea. Helsinkiläiset kerta kaikkiaan ansaitsevat parempaa.

Mistä Vapaavuoren toiminnassa pohjimmiltaan on kyse? Käytävillä puhutaan, että kyse on henkilökohtaisten pyrkimysten pönkittämisen lisäksi Kokoomuksen sisäisestä valta- ja linjataistelusta. Onneksi puheenjohtaja Petteri Orpo on järki- ja malttilinjalla.

Ihmisten on myös hyvä tiedostaa, että sote- ja maakuntauudistusta haukkuessaan Vapaavuori soveltaa politiikan vanhaa, usein toimivaksi todistettua temppua: maalaa itse mörkö seinälle ja pelottele sen jälkeen möröllä kovaan ääneen esittämättä omaa vaihtoehtoa.

Uskon helsinkiläisten ja yleensä suomalaisten enemmistön kuitenkin arvostavan enemmän yhteistyötä rakentavia kuin siltoja polttavia päättäjiä. Toivottavasti pormestari harkitsee uudelleen linjaansa. Hän on aiemmissa tehtävissään mm. elinkeinoministerinä tehnyt hyvää työtä koko Suomen menestyksen eteen. Valitettavaa on, että nyt pormestarina toimiessaan hän on valinnut päinvastaisen linjan.

Jaa tämä ystävällesi