Antti Kurvinen

Myös presidentinvaaleissa muistettava koko Suomi

Jaa tämä ystävällesi

Konsulttiyhtiö MDI julkaisi tammikuussa 2024 laajasti uutisoidun tutkimuksen Suomen kuntien rankingista. Siinä oli yhdistetty erilaisia pito- ja vetovoimatekijöitä, taloudellisia tunnuslukuja ja syntyvyyttä, kuolevuutta ja muuttoliikettä. Tutkimus oli karua katsottavaa Järviseudun ja koko Etelä-Pohjanmaankin kunnille.

Pienet maaseudun kunnat ovat kipuilleet parikymmentä vuotta negatiivisen väestökehityksen ja maatalouden ja teollisuuden rakennemuutoksen kanssa. Välillä tulevaisuuden usko on todella ollut koetuksella. Toisaalta korona-aika näytti, että maaseudulla on lyömättömät vahvuutensa. Ja kun nettiyhteydet toimivat voi asiantuntijatyötä ja kansainvälistä kauppaa tehdä mistä vain minne vain. Korona-aika myös osoitti kotimaan matkailun mahdollisuudet. Suomen maakunnat ovat myös täynnä kansainvälisiä turisteja kiinnostavia asioita, joita emme aina itse ymmärrä.

Politiikassa ja vaaleissa pitäisi muistaa aina alueellisen tasa-arvon merkitys. Eduskunnan ja hallituksen tehtävä on tehdä päätöksiä koko maan hyväksi ja tarjota kaikkialle Suomeen samat mahdollisuudet. Esimerkiksi maahanmuuttopolitiikka ei saisi sumentaa tätä isoa kuvaa.

Tuore Orpon hallitus on valinnut hyvin keskittävän linjan mm. hyvinvointialueiden ja liikenneinvestointien osalta. Hallituksen kakkospuolue Perussuomalaiset on syönyt sanansa mm. maa- ja metsätalouden ja turpeen osalta. Perussuomalaiset hyväksyivät Kauhavan lentokentän sotaharjoitusten lopettamisen.

Sauli Niinistön 12 vuotinen kausi on loppumassa. Ehdokkaista tohtori Olli Rehn olisi selkein nykyisen presidentin työn jatkaja. Hän johtaisi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa vakaalla kädellä. Presidentti ei voi työssään olla äkkiväärä eikä äkkipikainen.

Rehnin linja on, että isänmaan turvallisuus vaatii sekä kansainvälistä yhteistyötä että omaa puolustusta. Hän pitäisi huolta Suomen puolustuksen voimavaroista.

Rehn ei hyväksy puolustusmenojen leikkauksia. On hyvä muistaa, että ehdokkaista niin Haavisto, Stubb kuin Urpilainenkin olivat ministereinä tekemässä historiallisen virheellistä puolustusvoimien säästöohjelmaa 2010-luvulla. He ministereinä olivat lakkauttamassa Kauhavan Lentosotakoulun.

Olli Rehnillä on myös omaa kokemusta ja osaamista maanpuolustuksesta: hän reservin luutnanttina on ehdokkaista sotilaallisesti meritoitunein. Kärkiehdokkaista Halla-aho ja Haavisto ovat siviilipalvelusmiehiä.

Ehdokkaita tulee arvioida myös koko Suomen näkökulmasta. Rehnille turvallisuus on sitä, että Suomella on kaikissa oloissa ruokaa ja energiaa omasta takaa ja että Suomi on kauttaaltaan elinvoimainen. Rehn tuntee ihmisten arjen myös maaseudulla. Olli Rehn ei olisi pelkkä kehä3-sisäpuolen presidentti.

Rehn hyväksyy turkistarhauksen laillisena elinkeinona. Huomionarvoista on, että Perussuomalaisten Jussi Halla-aho haluaa kieltää alan.

Kaikki on edelleen mahdollista presidentinvaaleissa. Tehdään vastuullinen valinta: On Rehnin aika.

Antti Kurvinen
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja (kesk.)
Kauhava

Kolumni on julkaistu 17.1.2024 Järviseudun sanomissa

Jaa tämä ystävällesi