Antti Kurvinen

Vaaleja ei ole vielä ratkaistu

Jaa tämä ystävällesi

Kiersimme vastikään Annika Saarikon ja Antti Kaikkosen kanssa kymmenessä maakunnassa presidentinvaalitöissä.

Ihmisiä kuunnellessa välittyi se, minkä viimeisimmät kannatusmittauksetkin osoittavat: Olli Rehn on nousussa. Mikkelin mies vetää.

Nyt meidän keskustalaisten ei kannata – eikä kenenkään muunkaan – uskoa sellaisia puheita, että vaalit ovat jo ratkaistu kahden kauppa.

Ennakkoäänestys on vasta päättynyt. Ensimmäisen kierroksen vaalipäivään on aikaa. Valtavasti ääniä on antamatta.

Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston ohella Rehnillä ja Jussi Halla-aholla on tosiasiallista saumaa vaalien toiselle kierrokselle.

Tilanteen tasoittuminen on näkynyt etenkin Stubbin naamalta.

Hähmäinen kiemurtelu työmarkkina-asioissa on ollut hämmentävää seurattavaa. Hallintarekisterikohusta saati sekasortoon johtaneesta pääministeriydestä tuskin tarvitsee edes muistuttaa. Olli Rehniltä tällaisia riman alituksia ei löydy.

Kannustan lukemaan MTV:n pitkäaikaisen kirjeenvaihtajan Helena Petäistön kolumnin presidenttiehdokkaista.

Hänen arvionsa eivät Stubbia mairittele. Rehn on Petäistön mukaan osoittanut selviävänsä kovissa paikoissa ja sellaista presidenttiä näinä aikoina tarvittaisiin.

En voisi olla enempää samaa mieltä.

Rehn on valmis Sauli Niinistön seuraajaksi vaikka heti. Hän osaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan pohjamutia myöten ja johtaisi sitä vakaalla kädellä, hötkyilemättä.

Rehn tulee keskeltä ja tuntee sekä kaupunki- että maakuntien Suomen todellisuuden. Tutkimusten mukaan Rehniä myös vastustetaan vähiten.

Neljästä pääehdokkaasta nimenomaan hänellä onkin edellytykset olla koko Suomen ja kaikkien suomalaisten presidentti.

Stubb, Haavisto ja Halla-aho ovat leimallisesti Helsingin miehiä sekä oikeiston ja vasemmiston ehdokkaita. Heidän valintansa myötä vastakkainasettelu maassa voimistuisi, kun sitä päinvastoin pitäisi kaikin tavoin liennyttää.

Nyt kannattaa asennoitua niin, että kaikki on vielä näissä vaaleissa mahdollista. Meillä keskustalaisilla on mahdollisuus saada ehdokkaamme toiselle kierrokselle ja lopulta uudeksi presidentiksi.

Tehdään yhdessä ennennäkemättömän kova loppukiri.

Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

 

Teksti julkaistu Suomenmaassa

Jaa tämä ystävällesi