Antti Kurvinen

Hyvinvointialueilla tärkeintä ovat lähipalvelut

Jaa tämä ystävällesi

Neuvolat, perhekeskukset, hammashoitolat, terveysasemat, hoivakodit ja vuodeosastot ovat meille suomalaisille tärkeitä arjen palveluja. Ne ovat nimenomaan lähipalveluja.

Me Keskustassa emme ole missään vaiheessa väittäneet, että kesäkuussa 2021 päätetty sote-uudistuksen yli 50 lakia koskeva lakipaketti olisi ollut täydellinen eikä työtä sote-järjestelmän kehittämiseksi tarvitsisi jatkaa. Korostimme silloin tuoreeltaan, että sillä lähdetään liikkeelle ja muutostarpeita voi tulla sitä mukaan, mitä elävä elämä hyvinvointialueilla tuo tullessaan.

Keskustalle on ollut koko ajan päivänselvää sote-uudistuksen punainen lanka: vahvistaa ihmisille tärkeitä sote-lähipalveluja. Nimenomaan ns. perustason palvelujen vahvistaminen on koko ajan ollut sote-uudistusten tavoitteena. Palvelut pitäisi järjestää niin, että entistä harvempi päätyisi kalliiseen erikoissairaanhoitoon tai joutuisi raskaiden sosiaalipalvelujen pariin esimerkiksi päihdeongelman tai lasten huostaanoton takia.  

Nyt lähipalveluja ollaan eri puolilla Suomea ajamassa alas, kun hyvinvointialueilla on korona-ajasta, hintojen noususta ja monesta muusta syystä johtuen rahasta vajetta. Tästä huolimatta Orpon-Purran hallitus on leikkaamassa hyvinvointialueilta 1,4 miljardia euroa. Se pakottaa monin päin Suomea karsimaan ja keskittämään lähipalveluja yhä rujommin.

Keskustalla ei tämän päätöksen kanssa ole mitään tekemistä. Päätös leikata sosiaali- ja terveyspalveluista on vain ja ainoastaan hallituksen. Tämä linja pakottaa karsimaan ja keskittämään lähipalveluja. Tilanne on vakava.

Keskustan linja on, että lähipalvelut pitää pelastaa. Kaupungeissa, maalla ja kaikkialla siltä väliltä. Lähipalvelut pitää turvata tasa-arvoisesti koko Suomessa ja jokaiselle suomalaiselle.

Keskusta esitti välikysymyskeskustelussa kuusi ehdotusta, joilla turvataan hyvinvointialueille työrauha uudistaa, hillitä ennakoimattomien kustannusten nousun vaikutuksia sekä vastata sote-työntekijäpulaan.

Esitimme mm. että hallitus perääntyy 1 400 miljoonan euron leikkauksistaan sosiaali- ja terveyspalveluihin. Se olisi osaltaan mahdollista jättämällä parhaiten pärjäävien veronalennukset tekemättä. Yhtenä ratkaisuna esitimme myös, että matkakustannusten korvaukset siirrettäisiin Kelalta hyvinvointialueille. Se vahvistaisi hyvinvointialueiden taloutta ja edesauttaisi osaltaan lähipalvelujen pysymistä, kun ”taksiralli” maakunnissa vähenisi.

Myös Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella keskustalaiset toimivat: tyrmäsimme viranhaltijoiden suunnitteleman lähipalveluiden keskittämisen listan. Pidän erittäin tärkeänä, että myös Järviseudun ja pienempien kuntien terveysasemat ja muut lähipalvelut kyetään turvaamaan Etelä-Pohjanmaalla.

Periksi ei anneta.

Antti Kurvinen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, aluevaltuutettu (kesk.)

Kauhava

Jaa tämä ystävällesi