Antti Kurvinen

Tunnelmia uudelta eduskuntakaudelta

Jaa tämä ystävällesi

Uusi eduskunta on aloittanut. Sain luottamuksen jatkaa 6821 äänellä. Ääniä tuli lisää 1362. Vaalitulos oli ennätykseni. Kauhavalaiset tukivat minua 2402 äänellä. Sydämellinen kiitos – tuntuu tosi hyvältä.

Kolmas kauteni on siinä erilainen, että olen ensi kertaa oppositiossa Keskustan jäätyä toisen peräkkäisen tappion jälkeen pois hallituksesta.

Kun hallitusneuvottelut saatiin valmiiksi, siirryin 755 ministeripäivän jälkeen Keskustan uuden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Toimin ryhmyrinä myös 2019-21.

Orpon hallituksen ohjelmasta löytyy myönteistä. Säästöjä tarvitaan valtiontalouden tilan parantamiseksi. Työelämää pitää uudistaa reilulla tavalla mm. paikallista sopimista. Maa- ja metsätalouden kirjaukset ovat hyviä. Toki pääosin niiden toteuttaminen vaatii työtä EU:ssa – esimerkiksi petoasioissa.

Venäjän sota jatkuu Ukrainassa ja kriisi Lähi-idässä uhkaa laajentua. Yksituumaisuutta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa täytyy Suomessa olla ja se ei ole oppositiopolitiikan väline.

Hallituksen suurin ongelma näyttää olevan haluttomuus yhdistää ja eheyttää Suomea. Päinvastoin hallitus uhkaa jakaa Suomen ja suomalaiset niin alueellisesti kuin sosiaalisesti kahtia.

Hallituksen leikkaukset kohdistuvat pääosin ihmisiin, jotka ovat jo valmiiksi tiukoilla. Suursäästöt kohdistetaan sote-palveluihin. Hyvinvointialueita käskytetään keskittämään ja karsimaan. Tämä ei Keskustalle sovi ja siksi jätimme välikysymyksen lähipalveluista.

Hallitusohjelman on maaseudun kannalta hyvin huono. Mm. yksityisteiden valtionavustuksia, työmatkavähennystä, sanomalehtien jakelutukea ja laajakaistayhteyksistä leikataan.

Hallitusohjelmassa on Kauhavan kantilta hyvääkin. Hallitus lupaa infra- ym. investointeja ”länsirannikolle” ja ”elinkeinopoliittisen varauksen” kautta. On välttämätöntä, että vientirannikko tarkoittaa myös satamia ympäröiviä maakuntia eli historiallista Pohjanmaata. Olisi erittäin tärkeää jatkaa VT19 tien parantamista ja vihdoin korjata KT63 Evijärveltä pohjoiseen.

Iso asia on Kauhavan lentokentän tulevaisuus. Vaasan vaalipiirin kansanedustajat yhdessä esittävät Kauhavan lentokentän ja koko entisen varuskunta-alueen hankkimista takaisin valtiolle sotilaskäyttöön. Olemme myös tehneet kentän harjoitustoiminnan jatkamisesta talousarvioaloitteen.

Antti Kurvinen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja (kesk.)

 

Teksti julkaistu Komiat lehdessä

Jaa tämä ystävällesi