Antti Kurvinen

Capitoliumin sarvipää

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 9.1.2021

Yhdysvaltojen väkivaltaiset, ihmishenkien menetyksiin johtaneet tapahtumat ovat järkyttäneet koko maailmaa. Yhdysvaltojen eduskuntatalon Capitoliumin valtauksen symboliksi muodostui minun ikäluokkaani oleva sarvipäinen mies, joka kekkuloi istuntosalissa. Hän edustaa sekopäistä netin Qanon-salaliittoa. Valitettavasti tähän pähkähulluun aatteeseen uskovat jotkut pohjalaisetkin.

Presidentti Trumpia osoitetaan syystä sormella. Hän on toiminut kaikin puolin edesvastuuttomasti. Trumpilla on ollut saavutuksensa mm. talouspolitiikassa, Amerikan yliampuvan kriminaalipolitiikan järkevöittämisessä ja diplomaattisuhteiden rakentamisessa Israelin ja tiettyjen arabimaiden välille.

Trumpin toiminnassa on kuitenkin valtavasti sellaista pimeää, jota on mahdoton hyväksyä. Hän on lietsonut vastakkainasettelua ja vihaa, pilkannut vammaisia ja naisia ja esittänyt rasistisia kannanottoja. Kannanottojen linjaakin ehkä vaarallisempaa on ollut vaihtoehtoisten faktojen kulttuurin tuominen. Trump on levittänyt täysin valheellista ja väärää tietoa välittämättä pätkääkään faktoista. Näitä valheita on jaettu sitten laajasti etenkin sosiaalisessa mediassa.

Sormella voi perustellusti osoittaa myös toiseen suuntaan. Ns. edistysmieliset ovat lietsoneet vastakkainasettelua amerikkalaiseen yhteiskuntaan tuhopoltoilla, patsaiden kaatamisella ja muilla mellakoilla. Pohjimmiltaan se on samaa kansanvallan ja oikeusvaltion halventamista kuin tämän viikon mellakointi. Myönteistä on, että kaikesta huolimatta vallan vaihtuminen Yhdysvalloissa etenee perustuslain mukaan.

Mitä johtopäätöksiä viime päivien tapahtumista on suomalaisittain tehtävä? Mielestäni tärkeintä on ymmärtää, että vakaus ei ole itsestäänselvyys. Yhteiskuntarauhaa pitää vaalia aina ja etenkin silloin, kun ajat ovat vaikeat. Suomi on selvinnyt korona-ajasta yhteistyöllä. Yhteiskuntarauhan perusta on koko maan ja kaikkien suomalaisten kannalta oikeudenmukainen politiikka. Eriarvoisuus vaarantaa yhteiskuntarauhan.

Yhteiskuntarauha on myös laillisuutta. Laillisuutta on viime aikoina koeteltu myös Suomessa. Amerikan esimerkki osoittaa, että se tie on lyhyt ja tuhoisa. Laillisuus ja oikeusvaltio edellyttävät, että tarkoitus ei pyhitä keinoja, vaan yhteisiä pelisääntöjä kuten poliisin ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta kunnioitetaan. Kansanvalta ei ole enemmistön diktatuuria. Perustuslaki asettaa rajat vaalivoittajien vallankäytölle ja suojaa vähemmistöön jääneiden asemaa ja mielipiteenvapautta.

Vastakkainasettelu on jo pidempään jyllännyt myös Suomessa. Haluankin vilpittömästi kysyä, haluammeko Suomessakin jakautua kahteen ääripäähän, jotka eivät halua edes keskustella keskenään?

Vaihtoehto tälle on maltillinen tolkun politiikka, joka keskittyy hakemaan ratkaisuja ihmisten arjen asioihin ja paremman tulevaisuuden rakentamiseen tekemällä kompromisseja. Politiikka, jossa päätökset nojaavat tieteellisesti tutkittuun tietoon ja asiantuntijoiden koostamaan faktatietoon. Tässä ensimmäinen testi on suhtautuminen korona-rokotteeseen, josta tiede ja järki ovat erimieltä salaliittoteorioiden kanssa.

Kutsun kaikki poliitikot ja puolueet mukaan maltilliseen rakentavaan ja myönteiseen politiikan tekoon.

Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Kauhava

 

Jaa tämä ystävällesi