Antti Kurvinen

Byrokratia uhkaa kilpailua Teslasta ja teollisuudesta

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa 28.1.2017

Suomen kansantalouden yksi ongelma on kilpailukykyisen elinkeinorakenteen kapeus. Julkisen sektorin säästöt eivät tule ratkaisemaan talousongelmiamme, vaan tarvitsemme myös elinkeinoelämän uudistumista. Myös valtiovallan puolelta on panostettava talouden uusien tukijalkojen luomiseen.
Vaasan hanke Teslan akkutehtaan saamiseksi alueelle on esimerkillinen. Valitettavasti se ehti saada erikoisia piirteitä valtion vienninedistäjien lausuntojen takia. On täysin totta, että Gigafactoryn pitää olla Suomen yhteinen asia. Kuitenkaan muodollinen hallinto ja paperilla pyörittelyt eivät nyt saa heikentää yhtään tämän hienon hankkeen onnistumismahdollisuuksia.  Vaasan taakse on jo näkyvästi noussut Seinäjoki ja pohjalaiset isot yritykset. Pitää muistaa, että Teslan tehdasta tavoittelee moni muukin eurooppalainen maa ja alue.
Valtionhallinnon sekoilu mediassa Tesla-projektin ympärillä kuvaa surullisen hyvin Suomen elinkeino- ja teollisuuspolitiikan ongelmia. Suomi käy globaalissa taloudessa torjuntataistelua. Metsäteollisuuden ja Nokian ympärille rakentunut kansainvälinen johtoasema saa haastajia niin idästä kuin Afrikasta. EU:ssa esimerkiksi Viro etenee digiyhteiskuntana kaukana Suomen edellä. Miljardit ihmiset tavoittelevat samaa aineellista hyvinvointia ja sivistystä kuin meillä on.
Säilyttääksemme laadukkaan terveydenhuollon, maksuttoman koulutuksen ja inhimillisen sosiaaliturvan Suomessa, meidän on pärjättävä kansainvälisessä bisneksessä. Suomen viranomaisten ongelma on asenne, jossa yrityksiin ja teollisuuteen suhtaudutaan valvottavana ja kontrolloitavana kohteena. Esimerkiksi Ruotsissa hallinto pyrkii aivan toisella tavalla auttamaan ruotsalaisen teollisuuden pärjäämistä globaalissa kilpailussa. Suomessa EU-säädöksiä tulkitaan ”varmuuden vuoksi”. Kilpailijamaamme usein soveltavat EU-lainsäädäntöä omalle kansantaloudelle edullisesti.
Suomessa on panostettava alueiden globaalin kilpailukyvyn hahmottamiseen. Maakuntia ja kaupunkiseutuja on autettava löytämään vahvuutensa maailmantalouden työnjaossa. Alueiden on operoitava maailmalla suoraan ilman Helsingin holhousta.
Onneksi työ- ja elinkeinoministeriö tukee Teslan tehdashankkeen saamista Suomeen. Toteutuessaan kyse olisi useiden miljardien eurojen investoinnista sekä tuhansien uusien työpaikkojen syntymisestä. Ministeriön näkemys on, että esitystä Teslalle valmistellaan yhdessä Vaasan kanssa.
Gigafactory-hankkeessa Vaasalla on selkeästi omat valttinsa energiaklusterin myötä ja sähköautot ovat merkittävää liiketoimintaa tulevaisuudessa. Asiantuntijoiden mukaan Eurooppaan saattaa tulla kymmenittäin vastaavanlaisia akkutehtaita. Tilausta voi siten olla jatkossakin, mikäli tämä hanke ei tärppää.
Nyt on kuitenkin erityisen tärkeä saada alueelle tunnettuutta oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kovalta kilpailulta ei vältytä. Me tiedämme, että alueellamme on tarjota ylivertaista lisäarvoa Teslalle. Kysymys kuuluukin nyt, miten osaamme myydä sen.

Jaa tämä ystävällesi