Antti Kurvinen

Kurvinen: Ehdokkuus kannattaa, isot asiat tehdään nyt

Jaa tämä ystävällesi
Julkaistu Ylöjärven Uutisissa 1.2.2017
Toimittaja: Juha Jäntti
 
Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen kävi puhaltamassa henkeä keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestön vaalityöhön viime sunnuntain vaalistartissa. – Juuri nyt kannattaa lähteä kunnallisvaaliehdokkaaksi. Teemme nyt Suomen historian suurinta hallintouudistusta, ja tämä tapahtuu vain kerran, Kurvinen painotti.
 
\"\"
 
Vahannan nuorisoseurantalolla oli keskustaväkeä koolla salin täydeltä. Kurvinen teki alkuun yhteenvedon hallituksen toimista ja Keskustan roolista kuluneiden kahden vuoden aikana.
 Keskustan pääviesti oli viime vaalien jälkeen, että jos puolue on hallituksessa, Suomi laitetaan yhdessä kuntoon.
 – Tämä tarkoitti, että taloutta aiottiin tasapainottaa ottamalla julkinen velkaantuminen hallintaan ja vauhdittamalla yritysten investointeja työpaikkojen luomiseksi.
 – Suomi piti saada myös henkisesti parempaan kuntoon. Tavoitteemme oli uudenlainen luova, kokeileva ja innokas ilmapiiri, joka tukisi uusien innovaatioiden syntyä.
 Talouden osalta Kurvinen pitää selvänä, että hallitus on tehnyt oikeansuuntaisia päätöksiä. Maan talous elpyy, ja nousun merkkejä on näkyvissä. Kuluttajien luottamus tulevaisuuteen on vahvistunut.
 – Hallitus on tehnyt oikeita ratkaisuja, mutta ne eivät ole olleet helppoja. Keskustelu on ollut välillä aika repivää, kun olemme joutuneet tekemään säästöjä ja leikkauksia. Onneksi näyttää siltä, että syötetyt lääkkeet alkavat tehota.
 Yleisen ilmapiirin osalta työ on vielä kovasti kesken. Mutta hallitus on tehnyt Kurvisen mielestä uudistuksia, jotka kertovat uudenlaisesta ajattelusta ja uskalluksestakin.
 – Säästöjen keskellä unohtuu helposti, että olemme käynnistäneet perustulokokeilun. Tämä on uraauurtava uudistus, josta on teorisoitu pitkään mutta jota ei ole uskallettu toteuttaa. Nyt näemme kokeilun avulla, miten perustulo vaikuttaa.
 Kurvinen muistutti myös hallituksen päätöksestä tasata työnantajien kuluja vanhemmuudesta ja perhevapaista. Tässä on hänen mukaansa ratkaistu selkeä ja räikeä ongelma tasa-arvon toteutumisessa.
 Eriarvoisuuden vähentämiseen Kurvinen odottaa paljon Tampereen yliopiston professorin Juho Saaren vetämältä valtioneuvoston työryhmältä. Tavoitteena on etsiä keinoja yhteiskunnan jakautumis hillitsemiseksi puhtaalta pöydältä. Keskeinen kysymys on, miten apu tavoittaa ne ihmiset, joiden elämä on ajautumassa nurkkaan.
 
Ei vain vaakunan kiillotusta
 
Keskusta on luvannut, että kunnat saavat soten myötä laajan itsehallinnon. Sosiaali- ja terveyssektorin vastuu siirtyy maakuntavaltuustoille. Se, miteniten tämä käytännössä toteutuu, nähdään parin seuraavan vuoden aikana.
 Kurvinen korostaa, että kunnat ja kuntien päättäjät ovat nyt todella isojen muutosten äärellä.
 – Soteuudistus ja siihen liittyvät järjestelyt ovat Suomen historian suurin yksittäinen hallintouudistus.
 Sosiaali- ja terveysasiat siirtyvät pois kuntien vastuulta. Joku saattaa Ylöjärvelläkin kysellä, onko oman kaupungin kunnallispolitiikka tämän jälkeen pelkkää vaakunan kiillotusta. Kurvinen tyrmää ajatuksen.
 – Kun sote siirtyy maakunnille, uusi kunta on elinvoima- ja sivistyskunta. Kunnan tehtävä on luoda omalle alueelle taloudellista kasvua. Tämä tehdään aktiivisella elinkeinopolitiikalla  ja kaavoituksen keinoin.
 – Rinnalla on oltava myös henkistä kasvua. Tässä ovat kulttuuri-, vapaa-aika- ja nuorisotoimet avainasemassa, tehden työtä paikallisten kansalaisjärjestöjen kanssa.
 Kurvinen näkee täysin uudenlaista kiinnostavuutta kuntien tulevassa asemassa. Raskaimmat palvelut siirtyvät maakuntatasolle.
 – Kunta on uudenlainen toimija, joka ratkaisee omalla tekemisellään, sijoittuvatko ihmiset ja yritykset sinne. Ylöjärvi on suuren kasvukaupungin reunassa. Se tarkoittaa, että täällä on mahdollisuuksia.
 
Muutoksessa mukana
 
Kuntavaaleilla on Kurvisen mukaan ulottuvuuksia myös valtakunnan politiikkaan. Tämä on erityisen näkyvää juuri nyt, kun koko maailma muuttuu jopa pelottavaa vauhtia.
 – Me elämme todella ennakoimattomasti muuttuvassa ympäristössä. Britannian lähtö EU:sta, kasvanut terrorismiuhka, ympäristömullistukset ja USA:n presidentinvaalien jälkeiset ilmiöt ovat asioita, joihin mekin joudumme reagoimaan.
 – Suomen on pienenä maana pysyttävä muutosten kelkassa. Talouskilpailu on todella tiukkaa, eikä  Suomi ole välttämättä kärkijoukoissa. Esimerkiksi Afrikassa maksetaan laskuja kännykällä yleisemmin kuin Suomessa.
 Kaiken keskellä on pakko uudistua, jos tavoitteena on hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen.
 – Kaikki muutokset on tehtävä kuitenkin turvallisesti, niin paikallistasolla kuin valtakunnallisestikin. Tarvitsemme sellaista uudistumista, jossa ihmiset pysyvät kelkassa mukana.
 
 
Jaa tämä ystävällesi