Antti Kurvinen

Vaasan ja Kauhavan välinen tie kuntoon ja nuorille töitä

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalainen 24.4.2018

Teksti: Katariina Paajaste

Kauhava haluaa kehittää yhteistyötä Vaasan kanssa koulutuksessa ja matkailussa sekä vahvistaa alueen yritysten asemaa. Myös kaupunkien välinen tie Vassorin ja Härmän välillä halutaan pikimmiten kuntoon, koska euromäärissä tiellä kulkee arvokasta tavaraa. Kauhavan kaupunki kutsui maanantaina Vaasan kaupungin virkamiesjohdon, kaupunginhallituksen jäsenet sekä valtuuston puheenjohtajiston vierailulle Härmän kuntokeskukseen. Kauhava-Pohjanmaa-seminaariin saapui viisikymmentä kutsu vierasta, mistä kaupunginjohtaja Markku Lumio oli mielissään.

Kauhava  laittaa tohinalla käytäntöön viime vuoden lopussa valtuuston hyväksymän kaupunkistrategian, jossa kaupunki nostetaan Pohjanmaan sydämeksi.
– Uudessa kaupunkistrategiassamme yksi kärkihankkeista on yhteyksien vahvistaminen Rannikko-Pohjanmaalle, erityisesti Vaasaan. Etäisyys ei ole ongelma, eivätkä maakuntarajat ole esteenä, Lumio sanoi. Kauhavalainen kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.) muistutti avauspuheessaan, että kaupungeilla on pitkä yhteinen historia ja yhdistäviä tekijöitä matkailussa ja metalliteollisuudessa.
Kauhavan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Janne Sankelo muistutti keinotekoisten hallinnollisten rajojen turhuudesta. Hän myös tarjosi Vaasalle vetoapua, jotta kaupungin julkisuuskuva ruotsinkielisenä kaupunkina hälvenisi.
– Vaasa koetaan muualla ruotsinkielisempänä kuin se onkaan.

Vaasan  ja Kauhavan yhteistyötarpeet tulivat seminaaripäivän aikana selviksi. Molemmat kaupungit kaipaavat käytännön tekoja seutujen kehittämiseen ilman maakuntarajoja. Jatkossa Arkadianmäelle mentäisiin yhdessä isommalla porukalla esimerkiksi toisen asteen koulutusasioissa, koska Vaasassa ja Kauhavalla tunnetaan yritysten tarpeet paremmin kuin Helsingissä. Seminaaripuheissa nousi moneen kertaa esille työvoimapula ja se, miten nuoret saadaan pysymään Pohjanmaalla.
– Pohjanmaan kauppakamarin alueella 47 prosenttia yrityksistä kärsii työvoimapulasta, huomautti kauppakamarin toimitusjohtaja Juha Häkkinen. UPC Printin toimitusjohtaja Sture Udd ravisteli yleisöä omilla visioillaan. Hän peräänkuulutti alueellisia ratkaisuja terveydenhoitoon ja koulutukseen.
– Eivät ne Helsingissä tiedä, mitä me tarvitsemme. Tehdään oma paikallinen oppimisjärjestelmä,
joka palvelee alueen yrityksiä.
Udd kehotti kunnanpäättäjiä kysymään nuorilta itseltään, mitä he ajattelevat Vaasasta ja Kauhavasta ja miksi he jäisivät Pohjanmaalle.

Vaasan  kaupunginjohtaja Tomas Häyry esitteli kauhavalaisille Vaasan akkutehdassuunnitelmia ja haastoi täkäläisen alihankintaverkoston mukaan yhteistyöhön. Häyry nosti esimerkiksi logistiikan, jossa riittää töitä molemmille.
– Toivottavasti tehdään jotain, eikä vain puhuta. Voimme edistää toisiamme, kun yhdessä mietitään, miten olemme vahvempia. Matkailussa on tehty jo paljon. Yhteistyö Visit Vaasan kanssa on poikinut Powerparkille 40 prosentin vuosittaista kasvun.
– Meillä on ollut oikeita tekoja Vaasan kanssa, johtaja Mikko Kiviluoma kiitteli.

 

Härmän hengen soisi leviävän ympäri laajaa Pohjanmaata

Kommentti.
Teksti: Toni Viljanmaa

Kauhavan ja Vaasan yhteinen istunto Härmän kuntokeskuksessa lisää puhtia maakuntarajan yli. Molemmissa kaupungeissa on potentiaalia ottaa paljon isompi rooli, mikä niillä tällä hetkellä Suomessa on. Sen takaa se tosiasia, että sekä Vaasa että Kauhava elättävät kansainvälisen yritystoimintansa ansiosta paitsi oman väkensä, myös ison osan ympäristöä. Siitä hyötyy koko Suomi. Härmässä olivat paikalla kaupunkien ykköspäättäjät, yhteensä viitisenkymmentä osallistujaa, mikä osoittaa, että tiiviimmälle yhteistyölle on todella tilausta. Ymmärrys yhteisestä edusta tuli selväksi. Joskus tarvitaan herättelyä, jotta kaiken arkisen tekemisen keskellä kokonaisuus hahmottuisi. Sanoista pitää tietysti päästä tekoihin, kuten Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry patisteli.

Härmä ei olisi Härmä,  ellei huomio keskittyisi pitelemättömään asenteeseen. Sitä ilmentää päällimmäisenä Powerpark, joka on säännönmukaisesti arvioitu Suomen parhaaksi vapaa-ajankeskukseksi. Alan vanhat konkarit Tampereen Särkänniemi ja Helsingin Linnanmäki jäävät taakse sekä kooltaan että laadultaan. Powerpark

yhdistyy Vaasaan hotellitarjonnan ja tietysti Pohjanlahden yli menevän laivan ansiosta. Ruotsalaisista ja norjalaisista on tullut koko ajan kasvava kävijäryhmä Härmässä. Powerpark todella näyttää pohjalaista osaamista ja tahtoa. Esimerkille on kysyntää, sillä sellaiset äänenpainot voimistuvat, jotka toistavat, että kolmion Helsinki-Tampere-Turku ulkopuolella ei juuri elämisen edellytyksiä ole.

Pohjalaiset voivat itse valita,  tyytyvätkö he ruuhka-Suomen rengeiksi vai taotaanko onni omin käsin. Härmässä puhuneen yrittäjä Sture Uddin suurisuuntaisessa visioinnissa on perää: pieni näpertäminen ei riitä, vaan pitää päästä yhdessä maailmalle. Pohjanmaa on yhtä,  vaikka sitä toistaiseksi maakuntarajat viipaloivatkin. Muualla Suomessa näitä rajoja on perin vaikea selittää. Kaikkein parasta olisi, ettei selittämisen vaivaa tarvitsisi nähdä. Lakeuden joet laskevat mereen – juuri nyt vieläpä poikkeuksellisen vuolaina.

Jaa tämä ystävällesi