Antti Kurvinen

Kurvinen ja Kärnä: Oikeusministeriöstä arvioitava erittäin vaarallisten vankien ”pyttyrangaistuksen” palauttamista

Jaa tämä ystävällesi

TIEDOTE 8.5.2018

Keskustan kansanedustajat sekä eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenet, kansanedustajat Antti Kurvinen ja Mikko Kärnä vaativat oikeusministeriötä arvioimaan, voidaanko erittäin vaarallisiksi luokiteltujen vankien ns. ”pyttyrangaistus” palauttaa lainsäädäntöön. Asia on nyt ajankohtainen kahdesta taposta, yhdestä kuolemantuottamuksesta sekä useista tapon yrityksistä jo aiemmin tuomitun Michael Penttilän tapauksen johdosta. Erittäin vaaralliseksi vangiksi luokiteltu Penttilä oli vapautettu vankilasta ja nyt poliisi epäilee Penttilää murhasta.

– Ennen oli mahdollista pitää erittäin vaarallisia vankeja vankilassa yli rangaistusajan, mikäli arvioitiin että heillä on suuri riski uusia vakavat rikoksensa. Penttilän tapauksessa pahin on tapahtunut jo monta kertaa. Oikeusministeriön on nyt ehdottomasti arvioitava, voidaanko Penttilän tyyppisten vankien kohdalla palauttaa tämä ns. ”pyttyrangaistus”, mikäli heidän arvioidaan vapaudessa ollessaan aiheuttavan merkittävän riskin muun yhteiskunnan turvallisuudelle.

Kansanedustajat toteavat, että asia voi olla haastavaa toteuttaa eri ihmisoikeussopimusten osalta. Kansanedustajien mielestä muiden yksilöiden ihmisoikeudet voivat kuitenkin ajaa erittäin vaarallisten vankien ihmisoikeuksien edelle.

– Oikeus elämään ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen ovat ihmisoikeuksista perustavanlaatuisimpia. Jos erittäin vaaralliseksi luokiteltu vanki vaarantaa vapaana ollessaan muiden ihmisoikeudet voitaisiin mielestäni todeta, että vanki voidaan pitää vangittuna kaikkien muiden ihmisoikeuksien turvaamiseksi. Tällaisia erittäin vaarallisiksi luokiteltuja vankeja on Suomessa tällä hetkellä 35.

Kärnä ja Kurvinen korostavat, että yleistä rangaistavuustasoa ei väkivaltarikosten osalta ole välttämättä tarpeen kiristää, mutta järjestelmän on varmistettava, että erittäin vaaralliset vangit eivät aiheuta vapautuessaan uhkaa muulle yhteiskunnalle. Kansanedustajat muistuttavat myös, että Norjassa ns. ”pyttyrangaistus” on edelleen käytössä.

Lisätietoja:
Antti Kurvinen, p. 044 751 4257
Mikko Kärnä, p. 040 143 8941

Jaa tämä ystävällesi