Antti Kurvinen

Oikeudenmukaisuuden eteen tekoja kehysriihestä

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa 21.4.2018

Keskusta on pitänyt lupauksensa Suomen kuntoon laittamisesta. Talouden syöksykierre on oikaistu. Työllisyys paranee kautta Suomen, velaksi elämisen loppuminen on näköpiirissä ja hallituksen tärkeimmät tavoitteet toteutuvat.
Tiedämme varsin hyvin, että kaikilla ei kuitenkaan vielä mene hyvin. Yhteiskunnassamme on edelleen köyhyyttä, eriarvoistumista ja syrjäytymistä. Keskustan linja on: kasvu kuuluu kaikille. Jokainen suomalainen ja koko maa on pidettävä mukana.
Tämän kevään kehysriihi oli keskustalle ennen muuta oikeudenmukaisuusriihi. Keskustan tavoitteiden mukaisesti vähimmäismääräiset päivärahat nostettiin nyt työmarkkinatuen tasolle. Viime vaalikaudella silloinen hallitus ei näin halunnut tehdä.
Tämä tarkoittaa kuukaudessa reilua 80 euron korotusta sairauspäivärahaan, vanhempainpäivärahaan, kuntoutusrahaan ja erityishoitorahaan. Kuntoutuksen osalta tuen määrä tulee kuntoutuspäivien mukaan.
Aikaisempien päätösten johdosta vähimmäispäivärahoja on nostettu tämän hallituskauden aikana 96 euroa kuukaudessa. Tämä on merkittävää eriarvoisuuden vähentämistä.
Jälleen kerran keskustajohtoinen hallitus hoitaa kaikista heikoimmassa asemassa olevien perusturvaa parempaan tilaan. Keskusta on huolehtinut vähimmäispäispäivärahojen nostosta sekä Vanhasen, että nyt Sipilän hallituksessa. Edellinen hallitus nosti ansiosidonnaisuuksia työttömyyspäivärahoja ja työmarkkinatukea, jolloin pienimmät vähimmäispäivärahat jäivät työmarkkinatuen alapuolelle.
Edellisen kerran vähimmäispäivärahat saatiin työmarkkinatuen tasolle, kun Vanhasen hallitus nosti niitä. Voidaan sanoakin ihan aiheesta nyt, että keskusta on perusturvan suurpuolue.
Hallitus halusi vähimmäispäivärahojen lisäksi korottaa myös pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkettä. Takuueläke nousee tällä vaalikaudella keskustan johdolla yhteensä lähes 40 eurolla kuukaudessa.
Lisäksi etenkin pienituloisimpien ja paljon sairastavien lääkekuluja pienennetään.
Keskustan vahva tahotila on, että perusturvan parantamista on lähivuosina jatkettava ja samalla sitä on uudistettava.
Ensi vaalikaudella on toteutettava soten jälkeen sotu: sosiaaliturvan uudistaminen niin, että se nivoutuu yhteen verotuksen kanssa. Tavoitteena tulee olla uudenlainen perusturva, jossa sosiaaliturva liukuu täysin joustavasti lisätienestien mukaan ja jossa osa-aikainen työskentely on helppo yhdistää sosiaaliturvaan.
Uudessa sotussa työnteko on aina kannattavaa. Käytännössä uusi malli on jonkin tyyppinen perustulo tai negatiivisen tuloveron malli.
Keskustan linjan mukaista on myös se, että työ on kestävin tapa kitkeä köyhyyttä, eriarvoisuutta ja syrjäytymistä. Hallitus haluaa vahvasti jatkaa tuloksia tuonutta työllistävää politiikkaansa. Olemme kuulleet palautteet aktiivimallista ja työllisyyspalveluihin osoitetaan lisää rahaa.
Kehysriihestä tuli myös päätöksiä työttömien työllisyyskoulutuksiin. Keskustan tavoite on, että seuraavalla vaalikaudella vähintään 100 000 työtä vailla olevaa työllistyy.

Jaa tämä ystävällesi