Antti Kurvinen

Tuomiopäivä Etelä-Pohjanmaalle?

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkassa 25.9.

Hallituksen tärkeimpiä tehtäviä on sote-uudistuksen toteuttaminen. Sotea rakennetaan alueellisen itsehallinnon pohjalta. Palveluista päättää suorilla vaaleilla valittu valtuusto. Tämän vuoden lokakuussa päätetään alueiden määrästä. Alueita tulee korkeintaan 19.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus tulee olemaan valtava historiallinen muutos. Tulevaisuudessa itsehallintoalueille tullaan ohjaamaan tehtäviä valtiolta ja maakuntien liitoista. Verotusoikeus on mahdollinen. Suomeen syntyy aito eurooppalainen maakuntahallinto. Nyt tehtävät ratkaisut vaikuttavat alueemme kehitykseen dramaattisesti.

Mielestäni uudistus vaalipiirimme alueella tulisi järjestää kehittämällä nykyiset kolme sairaanhoitopiiriä sote-järjestäjiksi. Etelä-Pohjanmaan väestöpohja on riittävä omaksi sote-alueeksi. Sairaanhoitopiirin toimintakykyyn on panostettu.

Seinäjoki on noussut kilpailukykyiseksi ja vetovoimaiseksi Etelä-Pohjanmaan maakuntakeskukseksi ja jopa valtakunnallisesti nopeimmin kasvavaksi kasvukeskukseksi. Kehitys on ollut maakunnallinen tahtotila, johon on päästy parikymmentä vuotta kestäneellä määrätietoisella yhteistyöllä.

Seinäjoen kehitys on hyödyttänyt koko maakuntaa. Moni korkeasti koulutettu maakunnan poika ja tyttö on voinut palata kotiseudulle Seinäjoen työpaikkojen ansiosta. Seinäjoen nousu on heijastanut vireyttä ainakin 100 kilometrin harpilla.

Upeilla kasvuluvuilla on vaaransa. Seinäjokea uhkaa ns. Nokia-syndrooma. Nopea nousu ja menestys voivat kääntyä ylimielisyydeksi. Muuttuvassa maailmassa ja nykyisten kriisipaineiden alla töitä yhteistyön eteen täytyy tehdä yhä tiiviimmin joka päivä. Menestys pitää myös alueiden välisessä kilpailussa lunastaa joka päivä.

Maaseudun ongelmat ja keskittämispolitiikka ovat kurjistaneet Etelä-Pohjanmaan reunoja. Valitettavasti tämä on saanut jotkut eteläpohjalaiset syyttämään ongelmistamme Seinäjokea. Populistinen maakuntakaupungin haukkuminen luo vain hajaannusta.

Seinäjoella pitää muistaa, että maakuntakeskus on kauppa-, liikenne- ja palvelukaupunki. Mikäli ihmisten ja rahan virrat maakunnasta kääntyvät muualle kuin Seinäjoelle, kaupunki putoaa takaisin piirisarjaan.

Vaasan vaalipiirin sisällä sen maakunnat ovat viime vuosina ajautuneet eri suuntiin. Vaasa-vetoinen Pohjanmaa on hakenut yhteyttä sotessa Turkuun, Keski-Pohjanmaa Ouluun ja Etelä-Pohjanmaa Tampereelle. Suurin uhkakuva on koko historiallisen Etelä-Pohjanmaan pirstoutuminen.

Olisi historiallinen virhe, jos Kokkolan seutu kuuluisi pohjoisen supermaakuntaan ja Kyrönmaan keskellä seisoisi Tampereen ja Turun suurläänien raja. Vaasan vaalipiirin sisällä tarvitaan yhteistyötä.

Kysymys kuuluukin, että millainen asema Etelä-Pohjanmaalle halutaan tulevaisuudessa. Haluammeko olla vetovoimainen pohjalaismaakunta, joka menestyy omilla vahvuuksillaan? Vai taannummeko Pirkanmaan pohjoisimmaksi peräkyläksi?

Etelä-Pohjanmaalla tarvitaan sote-väännössä Lapuan Virkiän pesisnaisten henkeä. Koko maakunta tarvitaan varmistamaan voitto.

Antti Kurvinen
Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk.) Kauhavalta.

Jaa tämä ystävällesi