Pohjalaisen pääkirjoitus 3.1.2016
Taustavaikuttaminen vaatii rinnalleen julkisia avauksia, jos vaikuttaja haluaa asialleen suuren yleisön.
Vaasalaisen kansanedustajan Susanna Kosken (kok.) ensimmäinen syksy eduskunnassa on hyvä esimerkki taustavaikuttamisen ja julkisen puheenvuoron erilaisesta vaikutuksesta. Koskea syytettiin joulun lähestyessä siitä, ettei hän ollut käyttänyt eduskunnassa vielä puheenvuoroja. Samalla paheksuttiin osallistumista viihdejulkisuuteen. Koski puolustautui. Hänen mielestään eduskuntatyö on enimmäkseen muuta kuin puheenvuorojen käyttöä täysistunnoissa.
Työ valiokunnissa on tärkeää, samoin taustavaikuttaminen ministeriöissä ja keskustelut kollegojen kanssa eduskunnassa, puhumattakaan oman vaalipiirin väen kuulemisesta. Suuri ero taustavaikuttamisen ja julkisen puheenvuoron välillä paljastui, kun Koski arvosteli eduskunnan täysistunnossa maaseutuhallintoa. Hän kyseenalaisti jyrkästi Seinäjoella sijaitsevan Maaseutuvirasto Mavin tarpeellisuuden. Vastalauseita tuli heti. Kritiikistä huolimatta Koski on toistanut Mavin ongelmia.
Puheenvuoro eduskunnan täysistunnossa lopetti napinan siitä, ettei Koski keskity työhönsä. Sekä taustavaikuttaminen että puheenvuorot ovat tärkeitä, mutta huomioarvossa on suuri ero. Kun Koski kritisoi ääneen Maaseutuvirastoa, hän aukaisi tukkoisimmatkin korvat. Samalla tuli todistetuksi Kosken valinnat osuviksi. Maa- ja metsätalousvaliokunnan valitseminen työsaraksi yllätti monet. Mutta juuri tämä valinta antaa pontta Kosken puheille, eikä monen farmarin tuki pahenna asiaa.
Vaasalainen kansanedustaja Joakim Strand (r.) kertoi (Pohjalainen 27.12.) taustavaikuttamisen yllättävästä sujuvuudesta. Hänen piti muutama viikko sitten saada oppositiopuolue RKP:n edustajana Vaasan seutua koskeva hanke ministereiden tietoon. Suomessa verkostot ovat niin mutkattomat, että Strandin kuljettama raportti siirtyi vaivatta yhden aamupäivän aikana kolmen ministerin käsiin. Yksi ministereistä oli pääministeri. Taustalla tekeminen luontuu, mutta on Strand käyttänyt myös puheenvuoroja, yhteensä peräti 15. Vaasalaisen vaikuttamista hidastaa oppositioasema. Hallituksen lopullisiin päätöksiin on hankala vaikuttaa, eikä taustavaikuttamisella ole sitä merkitystä, mitä sillä on hallituspuolueessa.
Kaikki Vaasan vaalipiirin ensimmäisen kauden kansanedustajat, Koski, Strand ja Antti Kurvinen (kesk.) ovat politiikan vanhoja tekijöitä, joille taustavaikuttajan roolit ovat tuttuja.
Kaikilla on valmiudet nostaa asioita julkisuuteen. Ei ole syytä selittää omaa täysistuntojen hiljaisuutta sillä, että työtä tehdään ennen muuta taustalla.
Totta voi kuitenkin olla tunne, jonka kokoomuksen ensikertalainen Antti Häkkänen lausuu eduskunnan työstä (HS 30.12.). Hän ihmettelee avoimesti joutokäyntiä, puheenvuoron odottelua tuntikausia puolityhjässä salissa.
On varmaa, että sellainen yllättää ja puuduttaa innokkaankin aloittelijan. Ja miten osoittaa odottelu työksi?