Antti Kurvinen

Marinin hallitus jatkaa Sipilän linjaa

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 7.3.2020

Suomen talous on kehittynyt Euroopan ja maailmankin mitassa myönteisesti viimeiset neljä–viisi vuotta. Noin 160 000 ihmistä on saanut töitä. Keskusta on vuodesta 2015 alkaen tuona aikana ollut ensin pää- ja nyt valtiovarainministeripuolue.

Nousu ei tietenkään ole ollut vain yhden puolueen ansiota. Kyllä suomalaiset ovat sen yhdessä tehneet ja myös maailmalta on apua tullut.

Tosiasia kuitenkin on, että myös harjoitetulla politiikalla on ollut väliä. Suomen talouspolitiikka on ollut onnistunutta. Nyt olemme tilanteessa, jossa epävarmuus jäytää monesta syystä maailman ja sen myötä Suomenkin taloutta.

Koronavirus lisää epävarmuutta ja on heikentämässä näkymiä ainakin tänä vuonna. Koronan aiheuttama ”rajojen sulkeminen” on erityisen vaikeaa vientialoille. Lapin matkailussa firmat tekevät isoja tappioita. Myös meillä Pohjanmaalla on runsaasti teollisuutta, joka on kytköksissä maailmankauppaan.

Meidän maakunnissamme yksi eniten osumaa epidemiasta ottava ala on turkiselinkeinomme, joka tarvitsee nyt kaiken mahdollisen tuen.

Niin Suomi kuin Pohjanmaakin elävät viime kädessä viennistä. Olemme taloudellisesti saari.

Kun pohdimme linjojamme esimerkiksi EU:hun tai kansainväliseen politiikkaan, meidän on muistettava, että tullimuureista ja rajaesteistä kärsii eniten pieni vientimaa.

Isot maat kuten Saksa tai Yhdysvallat pärjäävät aina suuren sisämarkkinansa avulla.

Kansainväliseen epävarmuuteen emme juuri voi vaikuttaa. Kotimainen talous- ja työllisyyspolitiikka sen sijaan on omissa käsissämme.

Nyt jos koskaan Suomessa tarvitaan enemmän yhteistyötä ja vähemmän vastakkainasettelua. Sopimisen kykyä mitataan etenkin työmarkkinoilla.

Toivottavasti lopuissakin neuvotteluissa pystytään maamme vientiä turvaaviin, mutta samalla oikeudenmukaisiin palkkaratkaisuihin.

Isoin vastuu on tietenkin hallituksella. Kaiken päätöksenteon on näissä oloissa tuettava talouden hienoistakin kasvua ja työllisyyden paranemista.

Keskusta katsoo, että myös hallituksen huhtikuun alun kehysneuvottelut ovat siksi ennen muuta talousriihi.

Hallitus on jo aiemmin päättänyt esimerkiksi investointien tuplapoistojen mahdollistamisesta sekä teollisuuden sähköveron alentamisesta EU:n sallimaan minimiin.

Tätä työllistävää yrittäjyyspolitiikkaa on kehysneuvotteluissa jatkettava. Nimenomaan tällä linjalla Suomi nousi viime vaalikaudella Sipilän johdolla. Ja samalla linjalla Suomi pärjää nyt Kulmunin ja Marinin vedolla.

Uudet työpaikat luodaan myös tulevaisuudessa ennen muuta pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Toinen kehysneuvottelujen iso asia keskustalle on kuntien vaikean tilanteen helpottaminen. Ihmisten lähi- ja peruspalvelut on turvattava niin maaseutu- kuin kaupunki-Suomessa.

Laajamittaiset veronkorotukset sekä työntekijöiden lomautukset ja irtisanomiset on pystyttävä estämään. Uskon, että myös tästä saadaan aikaan yhteinen näkemys viiden hallituspuolueen kesken.

Edessä eivät ole helpot ajat. Keskusta kuitenkin tekee kaikkensa, jotta ihmisten arki sujuu koko maassa, Suomi pärjää ja jotta tulevaisuuteen voi luottaa. Kyllä tästäkin selvitään ja toivoa paremmasta on aina.

Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kauhavalta

Jaa tämä ystävällesi