Antti Kurvinen

Kyllä me pärjäämme

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu 19.9.2020

Olen saanut ihmisiltä viime päivinä paljon yhteydenottoja. Suomen velkaantuminen huolettaa. Niin myös minua. Miksi velkaa on jouduttu ja joudutaan ottamaan? Siksi, että Suomi saadaan vietyä tämän vakavan tilanteen yli mahdollisimman vähin vahingoin.

Valtio ottaa iskua vastaan muun yhteiskunnan eli kuntien, yritysten ja tavallisten suomalaisten puolesta. Vaihtoehto olisi ollut päästää koronavirus leviämään hallitsemattomasti. Vaihtoehto olisi ollut antaa yritysten kaatua ja sen myötä työttömyyden pysyvästi pahentua.

Kaikella tällä olisi ollut todella vakavia seurauksia suomalaiselle yhteiskunnalle pitkälle tulevaisuuteen. Virus jyllää edelleen maailmassa. Tauti on pidettävä Suomessa hallinnassa. Tärkeintä edelleen on ihmisten terveys.

Ensi vuoden budjetissa varaudutaan tuleviin testaus- ja rokotekuluihin. Tämä on iso syy siihen, miksi budjetti ei ole tasapainossa. Muuten taloudenpidossa palataan ensi vuonna päiväjärjestykseen.

Taudin hallinnassa pitäminen on myös kestävin tapa turvata ihmisten työpaikkoja ja tukea yritysten pärjäämistä. Suomi on pystyttävä pitämään auki. Yhteiskunnan täyssulkua maamme talous ei uudelleen kestä.

Sanomattakin on selvää, että nyt otettava velka on aikanaan maksettava takaisin. Suomen saamisessa taloudellisesti takaisin jaloilleen tärkeintä on työpaikat. Mitä enemmän Suomeen saadaan lisää työpaikkoja, sitä vähemmän joudutaan tekemään leikkauksia ja veronkorotuksia.

Hallituksen tämän viikon budjettiriihessä päätettiin ratkaisuista, joilla yli 30 000 ihmistä pystytään valtiovarainministeriön todennuksen mukaan työllistämään.

Oppositiossa istuvat Kokoomus ja Perussuomalaiset ovat vähätelleet näitä ratkaisuja. Tätä ihmettelen. Työpaikka ei ole mikään vähäpätöinen asia niissä kodeissa, joissa nyt on vakava huoli omasta ja läheisten toimeentulosta.

Tässä ja nyt on tehtävä kaikki mahdollinen etenkin vienti- ja teollisuustyöpaikkojen turvaamiseksi. Budjettiriihessä päätettiinkin esimerkiksi sähköveron alennuksesta ja päästökauppakompensaation jatkamisesta teollisuuden uudistumista tukevalla tavalla. Keskusta katsoo, että hallituksella pitää olla jatkuva valmius tehdä lisää ratkaisuja suomalaisen työn ja yrittäjyyden puolesta.

Vähintään yhtä tärkeää kuin on saada Suomi nousuun, on pitää jokainen suomalainen ja koko maa mukana. Siksi kunnille tulee lisää rahaa, joka mahdollistaa esimerkiksi hoitojonojen lyhentämisen. Tasa-arvoiset peruspalvelut on turvattava kautta Suomen.

Pakko on kysyä: Mikä on Perussuomalaisten ja Kokoomuksen vaihtoehto? Olisivatko he kenties jättäneet teollisuuden viennin tukipaketin tekemättä? Vai olisivatko unohtaneet kuntien korona-avun ja aiheuttaneet sillä opettajien ja hoitajien irtisanomisia? 2021 vuoden budjetissa on sisällä miljardiluokalla panostuksia korona-testaukseen. Olisiko ne pitänyt jättää pois ja ruuhkauttaa terveydenhuolto? Ensi vuonna käynnistyy myös Hornetit korvaava HX-hanke. Haluaako oikeisto-oppositio tinkiä puolustuksesta?

Sovitut ratkaisut osoittavat, että Suomen asiat ovat hallituksen hallinnassa ja että ihmisten huolet on kuultu. Kyllä me pärjäämme.

Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja

 

Jaa tämä ystävällesi