Antti Kurvinen

Kurvinen: Toimittajien ja virkamiesten maalittamiseen on puututtava

Jaa tämä ystävällesi

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen vaatii uutta hallitusta puuttumaan verkossa ja sosiaalisessa mediassa huolestuttavasti levinneeseen maalittamiseen. Maalittamisella tarkoitetaan ihmisten usuttamista tietyn henkilön kimppuun, esimerkiksi lähettämään tälle vihapostia.  Maalittamisessa henkilöistä julkaistaan vihapropagandaa, heidän tietojaan – esimerkiksi kotiosoitteita, kuvia asunnosta ja autosta – julkaistaan sosiaalisessa mediassa tai keskusteluforumeilla, mahdollisesti valheiden kera.

Maalittamisen kohteeksi ovat joutuneet Suomessa erityisesti tuomarit, syyttäjät, poliisit ja toimittajat heidän käsitellessään laajaa julkisuutta ja suuria tunteita herättäneitä tapauksia. Maalittamisen vaikutuksista tehtäväänsä hoitavien virkamiesten jaksamiseen ja osaajien haluun hakeutua maalittamiselle alttiisiin tehtäviin ovat olleet huolissaan muun muassa suomalaisten poliisien ja syyttäjien järjestöt, Lakimiesliitto ja Journalistiliitto.

– Eilen perjantaina vietettiin sananvapauden kansainvälistä merkkipäivää. Nykyisessä ”totuuden jälkeisessä ajassa”, jossa vastakkainasettelut ja äärimmäiset mielipiteet saavat entistä enemmän sijaa, toisten oikeus sanoa myös itselle vieraita ja hankaliakin asioita ei nauti enää samaa kunnioitusta kuin ennen. Uusi tapa vaientaa kannanottoja ja rajoittaa sananvapautta on kiusaaminen ja välillinen uhkaaminen toimittajien tietoja verkossa jakamalla ja yllyttämällä heidän häiritsemiseensä ja jopa väkivaltaan, toteaa Kurvinen.

– Mikäli rikoksia tutkivat ja lainkäytöstä vastaavat virkamiehet joutuvat pelkäämään oman tai läheistensä kotirauhan ja turvallisuuden puolesta netissä tapahtuvan maalittamisen takia, uhkaa se rapauttaa koko oikeusvaltion. Sananvapauteen kuuluu aina myös sananvastuu.

Keskustan kansanedustaja hakisi keinoiksi verkkohäirinnän ja maalittamisen kitkemiseen virkamiesten häirintätapausten tekemisen virallisen syytteen alaisiksi rikoksiksi. Mahdollisesti verkossa tapahtuva maalittaminen tulisi erikseen kriminalisoida. Myös toimittajien heidän työnsä vuoksi kokeman häirinnän osalta tulisi miettiä vastaavia keinoja.

Toiselle kaudelle valittu kansanedustaja Antti Kurvinen on siviiliammatiltaan juristi.

Lisätietoja:
Antti Kurvinen, puh. 044 751 4257

Jaa tämä ystävällesi