Antti Kurvinen

Kurvinen ei suostu sote-päätöksiä veikkailemaan

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa (s. 4) 24.11.2016

Keskustan kauhavalainen kansanedustaja Antti Kurvinen on haluton ennakoimaan, mikä tulee olemaan perustuslakivaliokunnan kanta hallituksen sote-esityksen perustuslainmukaisuuteen. Valiokunnan jäsenenä vaikuttava puolueensa varapuheenjohtaja vertaa tilannetta ensi kesän mittelöihin jalkapallon Veikkausliigassa.

– Valiokunnan päätöksellä ja hallituksen tekemisillä spekuloiminen on tässä vaiheessa samaa tasoa, jos rupeaisin veikkailemaan, voittaako Veikkausliigan kultaa SJK, Vepsu vai HJK. En voi lähteä kommentoimaan sote-esityksen perustuslaillisuutta millään tavalla. Valiokunnan jäsenenä kommentointi ei ole nyt asiallista. Lupaan sen tehdä, kun valiokunta on päätöksensä antanut.
Kurvisen mukaan sote-asian käsittely on valiokunnassa vielä ”täysin kesken”. Hän ei suostu arvioimaan edes sitä, koska valiokunta saa lausuntonsa valmiiksi.
– Katsotaan. En osaa sanoa. Tälläkään asialla ei kannata spekuloida.

Kansanedustaja halusi kuitenkin muistuttaa, mitä lautakunnan lausunto pitää aikanaan sisällään ja mitä ei.

– Perustuslakivaliokunta ei ota siihen kantaa, kuuluuko laaja päivystys Vaasalle, Seinäjoelle tai jollekin muulle kaupungille. Lausumme vain siitä, voidaanko terveydenhuoltolaki säätää normaalina lakina vai ei. Jos päädymme normaaliin lakiin, kommentoimme, mitä tämä edellyttää.
Vuolaammin Kurvinen kommentoi sen sijaan perustuslakivaliokunnassa asiantuntijoina kuultujen professoreiden tekemisiä.
Åbo Akademin julkisoikeuden professori Markku Suksi ja Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ovat kommenteissaan esittäneet, etteivät sote-lait täytä perustuslain kriteerejä varsinkaan kielikysymyksissä. Kaksikko myös paljasti, että hallituksen esityksessä on vakava virhe perustuslakivaliokunnan aiemmin ottaman kannan tulkinnassa.
– On erittäin outoa ja sopimatonta, että Markku Suksi ja Olli Mäenpää kommentoivat asiaa tässä vaiheessa, kun heitä on kuultu valiokunnassa asiantuntijoina. Paperit ovat vielä luottamuksellisia. Ne tulevat sitten julki, kun valiokunta on ratkaisunsa antanut. Professorien tulo julkisuuteen tällä tavalla asettaa heidän toimintansa todella outoon valoon, moittii Kurvinen.
Jaa tämä ystävällesi