Julkaistu Komiat-lehdessä 24.11.2016
Yhdysvaltojen presidentinvaalit avasi silmiä ympäri maailman. Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi teki todeksi sen, mitä gallupit eivät osanneet ennustaa. Suomessakin tuttu ilmiö. Taustalla on isompi maailmanlaajuinen rakennemurros, jonka keskellä myös me elämme. Suomi on aikanaan hyötynyt globalisaatiosta muiden pitkälle teknisesti kehittyneiden ja poliittisesti vakaiden länsimaiden kanssa.
Iso osa länsimaiden väestä on globalisaation myötä menettänyt työpaikkansa nouseviin talousmaihin. Tästä on seurannut kapinatila. Työtä tekevä rehellinen suomalainen tai amerikkalainen haluaa oman äänensä kuuluviin. Ei ole tarpeenkaan hyväksyä sitä, että ihmiseltä viedään työ, jonka hän on hoitanut hyvin. Sama ilmiö selittänee Britannian kansanäänestyspäätöstä erota Euroopan unionista. Kansa vaatii muutosta.
Halutaan yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Se on antanut tilaa populismille. Kevyesti annettuja lupauksia, joita ei ole tarkoituskaan pitää. Tämä on tietysti surullista. Muutos vaatii tekoja, taaksepäin katsomista ja eteenpäin menemistä. Kuntavaalit pidetään ensi vuoden huhtikuussa. Samaan aikaan valmistaudumme itsenäisyyden ajan suurimpaan aluehallintouudistukseen. Kuntien rooli lähidemokratian toteuttajana korostuu soteuudistuksen myötä. Tällä on suuri merkitys yrityksille. Kunnan rooli korostuu myös koulutuksessa ja kaavoituksessa. Kuntavaalit ovat kauhavalaisen arkielämän kannalta tärkeimmät vaalit. Mikä sai kauhavalaisen innostumaan USA:n presidentinvaaleista? Ajoittain ilkeämielistä kampanjointia seurattiin aktiivisesti. Toivon, että myös kuntavaalit herättävät kauhavalaisten intohimoja.