Antti Kurvinen

Kurvinen: Aluepolitiikkaan mallia Pohjoismaista, valtion työpaikkojen alueellistamista jatkettava

Jaa tämä ystävällesi

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen Kauhavalta vaatii Suomessa otettavaksi mallia aluepolitiikassa ja maaseudun elinkeinojen kehittämisessä muista Pohjoismaista, etenkin Norjasta ja Ruotsin viimeisimmistä linjauksista.

Kurvisen mielestä muualla Pohjolassa suhtaudutaan laaja-alaisemmin ja rakentavammin aluepolitiikkaan ja maaseudun kehittämiseen. Sen merkitys kansantalouden kehitykselle ja koko maan hyvinvoinnille ymmärretään eri tavalla kuin meillä eikä tarpeettomia vastakkainasetteluja rakenneta kaupunkikeskusten ja maaseudun välille.

– Norjassa on harjoitettu erittäin aktiivista aluepolitiikkaa jo pitkään ja haluttu pitää myös Pohjois-Norja asuttuna ja elävänä. Ruotsissa kaavaillaan jopa 10 000 valtiollisen työpaikan alueellistamista Tukholmasta ja pääkaupunkiseudulta muualle maahan. Parlamentaarinen komitea on esittänyt mittavaa alueellistamisprojektia, josta maan parlamentti päättää myöhemmin. Työpaikkoja halutaan siirtää maakuntien keskuskaupunkeihin mutta myös pienemmille paikkakunnille. Alueellistamisen suosio on Ruotsissa nousussa yli puoluerajojen, sanoo Antti Kurvinen.

– Muissa Pohjoismaissa ei myöskään ole havaittavissa Suomessa ikimuistoisena ilmenevää kateutta ja kaunaa maataloustuottajia kohtaan. Naapurimaissamme ymmärretään kotimaisen tuotannon olevan niin kansantalouden kuin turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Keskustan varapuheenjohtaja toivoo valtionhallinnon työpaikkojen alueellistamisessa uutta aaltoa muutamien hiljaisten vuosien jälkeen. Myös kohteita on hänellä mietittynä.

– Valtionhallinnon työpaikkojen alueellistamisella voidaan saada kustannussäästöjä niin henkilöstökuluissa kuin tilavuokrissa ja samalla vahvistetaan maakuntien elinvoimaa. Alueellistaminen soveltuu erityisen hyvin uusiin valtion virastoihin. Toivon, että tällä vaalikaudella uusi perustettava tuomioistuinvirasto sijoitettaisiin pk-seudun ulkopuolelle ja Mavin ja Eviran fuusiosta syntyvän uuden viraston pääkonttori olisi Seinäjoella, linjaa Kurvinen.

Kuitenkin tulevaisuudessa pääosan maaseudun elinvoimasta huolehtii pk-yrittäjyys. Kurvinen näkee Suomessa useita aloja, joiden menestymisen ehto on maaseudun elinvoima.

– Suomen kehittyvät elinkeinot matkailu, vientiin lähtevät uudet trendikkäät elintarvikkeet, vihreä energia ja biopohjaiset materiaalit kulutushyödykkeissä eivät voi kehittyä ja menestyä mikäli maaseutu tyhjennetään, arvioi Keskustan Antti Kurvinen.

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen avasi puheellaan perjantaina 21.7. perinteiset Lappajärven markkinat Lappajärvellä.

 

Jaa tämä ystävällesi