Antti Kurvinen

Maaseudun poliittinen voima uhkaa hajota

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkassa 20.7.2017

Eilisessä gallupissa Keskustan, Perussuomalaisten ja Sinisen Tulevaisuuden yhteenlaskettu kannatus oli 25,2 prosenttia (16,4+6,3+2,5). Tällä kannatuksella olisi suurin puolue Suomessa.

Lasku ei ole vain teoriaa, sillä kaikki kolme ovat omalla tavallaan Maalaisliiton perillisiä. Maalaisliitto, joka on muuttunut Suomen Keskustaksi, jakautui 1959 kun Veikko Vennamo erosi ja perusti Suomen Pientalonpoikien Puolueen. Kyseinen puolue muutti myöhemmin nimekseen Suomen Maaseudun Puolue (SMP). SMP:n seuraaja on Perussuomalaiset, josta kesäkuussa 2017 irtosi Sininen Tulevaisuus. Ei ole liikaa sanoa, että tällä hetkellä Suomen merkittävin poliittinen voima on keskustalaisuuden eri variaatiot.\’

Korkea yhteiskannatus ei ole yllätys, jos seuraa Euroopan politiikkaa. Keskustalaiset vaihtoehdot ovat nosteessa: Ranskan presidentiksi nousi Macron, Tanskaa ja Hollantia johtaa oikeistokeskustalainen puolue, Viron merkittävimmät puolueet ovat keskikentällä, Saksan liberaalit ovat nousussa…

Voisi ajatella, että uusien maakuntahenkisten ja maltillisten voimien nousu on myönteistä. Vaalimatematiikka ja Suomen politiikan arki todistaa muuta. Jos seuraavissa eduskuntavaaleissa Keskusta, Sininen Tulevaisuus ja Perussuomalaiset saisivat jokainen vaikkapa 12 prosentin kannatuksen, todennäköisesti ne kaikki joutuisivat oppositioon. Keskipuolueiden hajaannuksesta näyttävät hyötyvän eniten Kokoomus ja Vihreät. Siis kaupunkilaiset puolueet, jotka kannattavat voimakasta keskittämispolitiikkaa.

Sirpaloitumisen jälkeen lähes varmasti Suomea alkaa hallita sinipunahallitus city-vihreillä täydennettynä. Jokainen eteläpohjalainen osaa kuvitella sen vaikutuksia. Palvelut ja elinkeinojen kehittäminen keskitetään korkeintaan kuuteen kaupunkiin, pk-yrittäjyys unohtuu suuryritysten etujen edessä ja ruoantuotanto ajetaan ahtaalle pöhköllä ympäristöbyrokratialla. Kokoomuksen ”puisto-osasto” löytää vihreiden kanssa toisensa ja turkistarhaus kielletään Suomessa.

Oma lukunsa on outo viritys Kansalaispuolue. En ymmärrä venkoilua, jossa halutaan liittyä uuteen puolueeseen, mutta pysyä silti jäsenenä aiemmassa. Omalla tavallaan Kansalaispuolue murentaa lisää maaseutua puolustavien rintamaa.

Sipilän hallitus on tehnyt paljon maaseudun eteen. Maatalouden kriisiä on helpotettu 50 miljoonan kriisipaketilla. Ruoan alkuperämerkintöihin on saatu uraauurtava parannus. Nyt suunnitellaan kilpailulainsäädännön muutoksia reilumman kaupan saamiseksi.

Liikenneväyliä on korjattu miljardilla. Yli 300 turhaa normia on purettu. Perinteiseen aluepolitiikkaan pitää panostaa jatkossa ottamalla mallia mm. Ruotsin ja Norjan viime aikojen ratkaisuista.

EU ja maahanmuutto mietityttävät. Keskustan sisälle mahtuu EU- ja maahanmuuttokriittistä ajattelua. Rasismi ei kuitenkaan millään tavalla ole alkiolaista. EU:n hyötyjä muun muassa kylien kehittämisessä ja yritysten viennissä ei voi unohtaa.

Politiikassa joukkovoima vaikuttaa enemmän kuin lahko. Politiikassa joukkuepelillä saa enemmän aikaan kuin minä-minällä.

Jaa tämä ystävällesi