Antti Kurvinen

Kauhavan lentokenttä heräsi eloon

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa 21.8.2021

Lakeuden taivaan yllä on kuulunut tuttua jylinää, kun viime tiistaina Hornetit saapuivat jälleen entisen Kauhavan Lentosotakoulun alueelle. Aihe, joka taitaa liikuttaa jokaisen kauhavalaisen lisäksi myös lukuisten pohjalaisten mieliä.

Ilmavoimat järjestää siis parhaillaan pariviikkoisen Lakeus 21 -lentotoimintaharjoituksen Kauhavalla. Tässä kohtaa pitää todeta, että harjoitukset eivät ole tulleet Kauhavalle sattumalta.
Viime joulukuussa eduskunta lisäsi vuoden 2021 valtion talousarvioon 200 000 euroa kohdennettuna ilmavoimien harjoitustoimintaan Kauhavan lentokentällä. Määrärahojen lisäys perustui kaikkien Vaasan vaalipiirin kansanedustajien yhteiseen talousarvioaloitteeseen.

Muutamat keskustelut valtionvarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston jäsentenkin kanssa käytiin ja erittäin tärkeässä roolissa oli keskustalaisen puolustusministerin Antti Kaikkosen myötämielisyys. Kiitos kaikille harjoituksen toteutumiseen vaikuttaneille!

Asioiden eteenpäinvieminen on ennenkaikkea joukkuepeliä. Kauhavalla on luja tahto saada lentokentälle toimintaa ja oli tärkeää, että koko vaalipiiri on asian takana ja tukena.

Nyt tehtävän lentoharjoituksen tavoitteena on pilotoida ja selvittää Kauhavan lentokentän mahdollisuuksia tulevaisuuden tarpeisiin.

Olikin mahtava päästä näkemään omin silmin, mitä sitä on saatu taas yhdessä aikaan. Sain kunnian tutustua viime keskiviikkona tämän viikon lentoharjoituksiin, jotka toteutti Lapin lennosto. Ensi viikolla vuorossa on Karjalan lennosto.

Lakeus 21 -harjoitukset lennetään Kauhavalta pääasiassa Jyväskylä – Oulu väliselle maa-alueelle sekä Kokkola – Oulu väliselle merialueelle. Jylinää siis riittää ensi viikollakin. Tavoitteena harjoitella ilmavalvonnan tehtäviä ja poikkeusolojen ilmavoimien tehtäviä.

Toivottavasti harjoituslennot onnistuvat ja pilotille seuraa jatkoa.

Kunnissa ja maakunnissa on ollut niin ikään vilkkaat viikot takana, ja jylinääkin varmaan kuulunut. Nyt on nimittäin jälleen se aika, kun jaetaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi luottamushenkilöpaikat. Kesäkuun kuntavaalitulosten perusteella tehdyt paikkajaot tuovat varmasti jokaiseen kuntaan ja kaupunkiin jälleen uutta tekemisen meininkiä.

Yhteistyöneuvotteluja käydään niin puolueiden kuin kuntien kesken. Konkareilta on aina opittavaa ja uudet kasvot tuovat raikasta uutta näkemystä ja virkistäviä näkökulmia.

Poliittinen päätöksenteko perustuu aina yhteisesti sovittuun. Asioita viedään maaliin porukalla. Se on tämän toiminnan suola ja sokeri. Ilman yhteistyötä Hornetitkaan eivät parhaillaan taivaalla parvessa lentäisi. Sitäkään ei sovi unohtaa aikana, jolloin vastakkainasettelu on valitettavan muodikasta.

Jaa tämä ystävällesi