Antti Kurvinen

Etelä-Pohjanmaan aluetukien leikkaus on kohtuuton isku maakuntaamme

Jaa tämä ystävällesi

 

Työ- ja elinkeinoministeriön esitys aluetukikartan muuttamisesta on huono uutinen Etelä-Pohjanmaalle. Esityksen mukaan kaikki maakunnan tällä hetkellä perustasoa korkeammiksi luokiteltavat tukialueet alennettaisiin. Käytännössä tämä tarkoittaisi Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Soinin, Vimpelin, Alavuden, Kuortaneen ja Ähtärin tukialueluokituksen pudottamista. Tämä iskisi taloudellisesti kohtuuttoman kovaa jo valmiiksi hankalassa tilanteessa oleviin alueisiin.

Valtioneuvosto vahvisti kesällä 2022 Kuusiokuntien ja Järviseudun pääsyn korkeampaan II-tukiluokkaan vuosille 2022–2027. Nyt kuitenkin vain kahta vuotta myöhemmin työ- ja elinkeinoministeriö on lyömässä kapuloita rattaisiin. Tämä on kohtuutonta paikallisille yrityksille ja alueiden elinvoimalle.

Yritykset tarvitsevat investointipäätösten tueksi pitkäjänteistä ja vakaata elinkeinopolitiikkaa. Ministeriön esitys horjuttaa tätä vakautta ja vaikeuttaa entisestään yritysten toimintaedellytyksiä Etelä-Pohjanmaalla.

Järviseudun ja Kuusiokuntien alueet ovat erityisen vaikeassa tilanteessa. Väkiluku laskee voimakkaasti, koulutustaso ja TKI-panostukset ovat maan heikoimpien joukossa ja Kuusiokuntien seudulla on meneillään vakava rakennemuutostilanne, joka kohdistuu erityisesti Alavuden teollisuuteen ja työpaikkoihin. Korkeamman tukiluokan menettäminen heikentäisi entisestään alueiden heikkoa taloudellista tilannetta.

Hallituksen olisi aika nyt herätä. Aluetukien leikkaaminen Etelä-Pohjanmaalta on lyhytnäköistä ja vastuutonta politiikkaa. Se vaarantaa maakunnan tulevaisuuden ja pahentaa alueellisia eroja.

Antti Kurvinen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja (kesk.)

Kauhava

Jaa tämä ystävällesi