Antti Kurvinen

Lukutaitoa ja murteiden elinvoimaa!

Jaa tämä ystävällesi

Arvoisa rouva puhemies!

Oikein hyvää Kalevalan päivää teille ja kaikille kollegoille! Erittäin arvokasta, että tällainen ajankohtaiskeskustelu meidän suomen kielemme tilasta ja tilanteesta käydään, ja erittäin arvokasta, että pidämme huolta kaikista kotimaisista kielistä ja myös alkuperäiskansojen kielistä. 

Keskusta on vahvasti suomen kielen puolue, niin kuin täällä aikaisemmissakin puheenvuoroissa on tullut esille. Vain me suomalaiset pidämme huolta suomen kielen elävyydestä.

On aivan välttämätön asia monimutkaistuvassa työelämässä ja yhteiskunnassa, että lapset ja nuoret oppivat lukemaan ja kirjoittamaan kunnolla. Siihen pitää perheitä kannustaa, että kotona olisi kirjoja ja lapsille luettaisiin. Meidän esittämämme, keskustan esittämä, pienten lasten koulu -malli mahdollistaisi sen, että ketään ei päästettäisi koululuokissa etenemään ilman, että on riittävää luku- ja kirjoitustaitoa. 

Loppuun, arvoisa puhemies, haluan edustaja Vesa Kallion tavoin korostaa myös murteitten merkitystä. Ittekin puhun pääosin kirjakieltä, mutta murteet on hienoja. Välillä pitää päästellä leviää ja komiaa härmän murretta, ja käyttäkää miet ja sietkin täällä edelleenkin valppaasti.

 

Antti Kurvinen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja (kesk.)

Jaa tämä ystävällesi