Antti Kurvinen

Antti Kurvinen: Puoluehallitus voi torjua keskustan hallitukseen menon

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Verkkouutisissa 27.5.2019. Toimittaja: Ilkka Luukkonen

Keskustaedustajan mukaan ’huonon hallitusohjelman kanssa mahdollisuus on olemassa’.

Kansanedustaja Antti Kurvinen (kesk.) sanoo, että keskusta saattaa vielä perua hallitukseen lähdön. Hänen mukaansa ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin puoluehallitus voi torjua hallitusyhteistyön.

– Kolmeen- neljäänkymmeneen vuoteen nyt on aito mahdollisuus, että puoluehallitus ei hyväksy hallitukseen menoa. En sano, että näin käy, mutta jos tulemme ulos huonon hallitusohjelman kanssa, se mahdollisuus on olemassa, Antti Kurvinen sanoi Verkkouutisille keskustan EU-vaalivalvojaisissa sunnuntaina.

Hänen mukaansa hallitusohjelman hyväksyminen puoluehallituksessa on parinkymmenen vuoden ajan ollut etupäässä seremoniaa.

– Se on ollut sellaista, että taputetaan hallitusohjelmalle, mutta nyt ei tule tapu-tapua.

Keskustan puolue-elimet hyväksyivät toukokuun alussa ääniosuuksin 80–20 hallitusneuvotteluihin lähdön. Kurvisen mukaan neuvottelut ovat eri asia kuin lopullisen ohjelman hyväksyminen.

– Ei ole intoa mennä hallitukseen, mutta haluamme katsoa tämän kortin, jos voisimme saada hyvän ohjelman, hän toteaa.

Keskusta on asettanut kymmenen kynnyskysymystä hallitukseen osallistumiselle. Viime viikolla yksi tavoite täyttyi, kun hallitusneuvottelijat totesivat, että sote-uudistuksen pohjaksi otetaan keskustan suosima maakuntamalli.

– Maakunnat eivät riitä. Meillä on kymmenen kynnyskysymystä, Kurvinen sanoo.

Yksi tärkeä linjaus tulee olemaan hallituksen suhtautuminen EU:n hiilinielulaskelmiin. Laskentatapa vaikuttaa muun muassa Kemiin suunnitellun sellutehtaan rakentamispäätökseen, koska metsien hakkuumäärästä riippuu hiilinielujen ja -varastojen koko.

– Hallituksen pitää totta kai ottaa sellainen kanta että vihreä kulta pysyy käytössä. Olen optimisti, että hallitus sellaisen kannan myös ottaa. Me emme ole mukana muunlaisessa hallituksessa, Kurvinen sanoo.

Keskusta menetti sunnuntain EU-vaaleissa yhden meppipaikan, ja puolueen kannatus putosi saman verran kuin huhtikuun eduskuntavaaleissa. Kurvisen mukaan tunnelma on ollut ”inhorealistinen” viime kuukauden ajan, koska kannatusta ei voi kuukaudessa nostaa.

– Eduskuntavaaleissa tuli pataan ja nyt tuli uudelleen. Tämä on se kuopan pohja, josta pitää kavuta ylös. Meillä alkaa pitkä taival.

Kurvinen sanoo, että kaikki entiset suuret puolueet saavat tottua siihen, että tästä eteenpäin Suomessa on viisi keskisuurta puoluetta ja joukko pieniä. Kurvinen vakuuttaa, että keskustan katoaminen puoluekartalta ei ole näköpiirissä.

– Uutiset kuolemastamme ovat jälleen kerran ennenaikaisia.

Jaa tämä ystävällesi