Antti Kurvinen

Leijonamieltä politiikkaan

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa 1.6.2019

Suomalaiset ovat jälleen saaneet kokea yhdessä menestymisen riemua. Mikä kokoaa kansaamme yhtä tehokkaasti samaan riviin ja kansallismieliseen juhlahumuun kuin jääkiekon maailmanmestaruus?

Suomen leijonamiehistö teki ihmeestä totta. Etukäteen heikoksi ja kokemattomaksi arvioitu jääkiekkojoukkue jätti suuren jäljen jääkiekon MM-historiaan sensaatiomaisella ja määrätietoisella työskentelyllään.

Suomalaiset kiekkosankarit pystyivät kaatamaan perättäisissä otteluissa jääkiekon mahtimaat: Ruotsin, Venäjän ja Kanadan. Maat, joiden kokoonpanoissa vilisi NHL-tähtiä. Niin idässä kuin lännessä ollaan oltu ihmeissään.

Olemme saaneet lukea runsaasti analyyseja siitä, mihin tämä menestys perustuu. Monet asiantuntijat ovat nostaneet joukkueen menestyksen kärjeksi päävalmentajan Jukka Jalosen.

Jalonen on määritelty johtajaksi, joka on rakentanut joukkueensa hallitusti. Sparrannut yksilöitä, antanut apuvalmentajille ja muulle tiimille vastuualueensa kullekin. Ja luottanut heihin. Lyhyesti: johtanut joukkoa.

Joukkue pääsi hiomaan yhteispeliä ja nostattamaan joukkuehenkeä hyvissä ajoin. Oli helppo seurata maailman parasta jääkiekkoa ilolla. Suomalaiset pelasivat hyvin itsevarmasti luottaen paitsi itseensä myös kaveriin.

Hyvän tiimityön tuloksista pääsi osallisiksi koko Suomi.

Sanoisin, että mikään ei ole lähiaikoina eheyttänyt Suomen kansakuntaa yhtä tehokkaasti, kuin tämä yhteinen riemu olla jälleen maailman paras jääkiekkomaa.

Jalosen taitavasti luotsaama leijonamiehistö on erinomainen esimerkki meille kaikille. Malli meille miten puhalletaan yhteiseen hiileen ja saavutetaan tuloksia joukkueena.

Kuluneen viikon aikana Jalosen sanoja onkin siteerattu runsaasti: ”Meidän pitäisi ihan kaikkien sisäistää se, että yhdessä tekemällä saadaan enemmän aikaan. Se kaikki mitä annat muille, tulee sulle jossakin kohtaa takaisin.”

Itse olen osallistunut nyt viimeisen kolmen viikon ajan hallitusneuvotteluihin ja väistämättä mieleen nousee ajatus, että meidän poliitikkojenkin on syytä ottaa oppia tuosta jalosta leijonamielestä.

Politiikkaan tarvitaan enemmän luovuutta, uusia ideoita ja tekemisen riemua. Vähemmän tahallista väärinymmärtämistä, vaihtoehdottomuutta ja kollegan näkemistä vihollisena.

On tärkeää, että Suomeen leviää laajemmin uuden nuoren sukupolven terve itseluottamus. Tarvitsemme Suomen ilman pelkoa. Sellaisen Suomen, jossa jokainen uskaltaa olla oma itsensä ja kokeilla kykyjensä ja osaamisensa rajoja tietäen, että joukkue takana kannattelee ja auttaa.

Vain tällaisella asenteella voimme pärjätä kiihtyvässä kansainvälisessä kilpailussa.

Toivottavasti saamme pian Suomeen uuden hallituksen, joka lähtee määrätietoiseen työhön koko maan kehittämiseksi ja eriarvoistumisen torjumiseksi.

Kuplat pitää puhkaista ja kaikkien suomalaisten kokea olevansa samassa veneessä.

Jaa tämä ystävällesi