Antti Kurvinen

Antti Kurvinen: Centern behöver en reform – men inte revolution

Jaa tämä ystävällesi

Publicerat 24.7.2019 i Vasabladet

Centern måste staka ut en klar riktning för återvinna väljare. Och den nya ordföranden har en nyckelroll. Det säger riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen.

Antti Kurvinen sitter i bilen när han svarar i telefon. Han är på väg från en marknad. Dagen innan medverkade han i Finlandsarenan, där det då var Centerns dag.

Kurvinen, för andra perioden riksdagsledamot från Kauhava, och nybliven ordförande för Centerns riksdagsgrupp, har inget emot att vara ute och träffa folk.

– Man får mycket feedback, både från sådana som stöder partiet och från andra. Alla vet att partiet befinner sig i ett brytningsskede, och stödet lägre än någonsin. Många funderar kring vilken riktning vi ska ta, säger han.

Det glädjer honom att de flesta verkar nöjda med att Centern ändå sitter i regeringen.

– Ingen har kritiserat det. Läget är tufft, men alla förstår att vi velat medverka i regeringen och många tackar oss för det. I dag var det en som röstat på SDP som kom och tackade oss, säger Kurvinen med ett skratt.

Det är detta med Centerns situation som även denna intervju ska handla om. Antti Kurvinen har, bland annat som tidigare ordförande för partiets ungdomsförbund, i princip erfarenhet av tre centerledda- eller stödda regeringsbildningar.

Samtidigt är han endast 33 år fyllda, och av allt att döma en av de som ska lotsa in partiet i framtiden.

Den viktigaste personen de närmaste åren kan ändå vara den person som väljs till ny ordförande för Centern i Kouvola den 7 september. Valet ser ut att stå mellan nuvarande ministrarna Katri Kulmunen och Antti Kaikkonen.

– Det är ju så med alla partier numera, ordföranden har stor betydelsen. För oss är den nya ordföranden även den som ska leda reformen och förnyelsen av partiet, säger Kurvinen.

Vem han själv stöder tänker han inte avslöja, det passar sig inte för riksdagsgruppens ordförande anser han. Han medger att han för egen del övervägde både länge och väl om han själv skulle ställa upp. Många har frågat. Men till slut beslöt han sig för att inte göra det, av olika skäl.

– Kanske i framtiden, vem vet.

Själv anser han att Centern nu måste få ta lite tid på sig och noggrant överväga sin framtida riktning. Det handlar om en längre process, ingen revolution.

– Centern är inte ett revolutionsparti, vi är ett reformparti, skrattar han.

Hans egen uppfattning om vart partiet ska sträva sammanfattar han med: \”något gammalt, något nytt\”. Visst, partiet behöver en förnyelse och en ny riktning, men ska absolut inte överge sina traditionella värderingar.

– Delvis måste vi hitta tillbaka till rötterna. Partiet har en 110-årig tradition, och våra värderingar försvinner inte. Samtidigt lever vi i en förändrad värld, även på landsbygden.

Att traditionella mittenpartier har det svårt just nu gäller i hela den industrialiserade världen, påpekar Kurvinen.

Han ser en styrka i att Centern är något väldigt finländskt, en viktig del av det traditionellt finländska. Samtidigt visar opinionsundersökningar att många inte vet vad partiet står för i dag.

– Vi måste helt klart komma närmare människorna och gräsrötterna, och lyssna på dem.

Till frågor som Kurvinen vill se att partiet håller fast vid och profilerar sig tydligare med hör exempelvis familjepolitik, utbildning, regional rättvisa och vad han kallar \”realistisk grön\” politik.

– Samtidigt som vi behöver förnyelse är vi ett gammalt traditionellt parti. Ett parti kan inte byta värderingar vart fjärde år. Och folk måste veta vad vi står för, säger han.

Jaa tämä ystävällesi