Antti Kurvinen

YLE: Uudet kansanedustajat ottivat ensi askeliaan

Jaa tämä ystävällesi

Yle 27.4.2015

Antti Kurvinen haastattelussa Ylen puoli yhdeksän uutisten lähetyksessä 27.4.2015
=> katso lähetys

Uudet kansanedustajat ottivat ensi askeliaan

Kansanedustajien valtakirjat tarkastettiin maanantaina eduskunnassa, jossa jännitetään mitkä puolueet saavat kutsun hallitusneuvotteluihin.

Kansanedustajat parveilivat maanantaina eduskunnan lisärakennuksessa eli niin sanotussa pikkuparlamentissa. Eduskuntavaaleissa ansaitut valtakirjat tarkastettiin ja henkilöllisyyden todistaminen aiheutti pientä hämminkiä.

– Kaikki eivät tienneet, edes nämä kokeneet, että tarvitaanko sitä vai ei. Ajattelin, että täytyy varmuudeksi olla, ja hyvä että otin, koska ne katsoivatkin sitä, päivitteli perussuomalaisten uusi kansanedustaja, espoolainen Veera Ruoho.

– Onhan tämä ollut aika pyöritystä. Vähän on jännittänytkin välillä, mutta eiköhän tämä tästä, myönsi puolestaan vasemmistoliiton uusi edustaja, oululainen Hanna Sarkkinen.

Suomi otti vaaleissa askeleen konservatiiviiseen suuntaan. Esimerkiksi kokoomuksen tuore edustaja Susanna Koski kampanjoi vaaleissa nuorkonservatiivina.

– Kun katsoo meidän uutta kokoomukseen eduskuntaryhmää, niin siellä on paljon sellaisia uusia edustajia, jotka ovat varmasti perinteisen arvojen kannattajia, vakaumuksellisia kokoomuslaisia, Koski sanoi.

Poliisiedustajia nousi eduskuntaan

Perussuomalaisten Veera Ruohon kohoaminen eduskuntaan nostaa puolestaan perussuomalaisten poliisitaustaisten edustajien määrän aiemmasta neljästä viiteen, sillä Ruoho on opintovapaalla poliisin töistä. Vaaleissa tippuneen Ismo Soukolan tilalle uuteen eduskuntaan nousi puolueen listoilta Ruohon lisäksi aiemmin liikkuvassa poliisissa toiminut rääkkyläläinen Kari Kulmala.

– Uskon, että poliisi kokee työssään yhteiskunnassa lieveilmiöitä ja asioita, joihin voidaan eduskunnasta käsin vaikuttaa. Sen takia monilla poliiseilla on kiinnostusta tulla eduskuntatyöhön, Ruoho selitti.

– Minulle on tärkeää, että Suomessa turvallisuus pysyy entisenlaisena.

Hallituspohja kuuma aihe

Hallitusneuvottelut kiinnostivat tuoreita edustajia. Osa vasemmistopuolueiden kenttäväestä on heikon vaalimenestyksen takia tähyillyt oppositioon, mutta SDP:n tuore kansanedustaja Ilmari Nurminen oli eri linjalla.

– Itse edustan sitä linjaa, että kun meitä on puoli miljoonaa ihmistä äänestänyt, niin meidän täytyy pyrkiä hallitukseen, sanoi 24-vuotias Nurminen, eduskunnan nuorin kansanedustaja.

– Jos katsotaan vaalitulosta, niin ei se hirveän vahvaa pohjaa hallituspyrkimyksille tuo, mutta katsotaan hallitusneuvottelut, jatkoi vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen.

Vaalit voittaneen keskustan uudella kansanedustajalla Antti Kurvisella oli näkemys ainakin yhdestä puolueesta, jonka pitäisi olla keskustan kanssa hallituksessa.

– Näen, että perussuomalaisten tulisi kantaa vastuuta ja tulla hallitukseen keskustan kanssa, ja siihen kaveriksi yksi tai kaksi muuta puoluetta.

Siihen Kurvinen ei halunnut ottaa kantaa kumpi olisi hallituksessa mieluisampi, kokoomus vai SDP.

– Katsotaan mitä nämä kolmanneksi ja neljänneksi tulleet puolueet vastaavat kysymyksiin, joita ryhmä nyt esittää heille. Oleellista on varmasti yhteistyökyky.

Uudet ja vanhat edustajat pääsevät tositoimiin tiistaina, kun eduskunnalle valitaan puhemiehet. Hallitusneuvottelujen ajaksi puhemieheksi valitaan keskustan Juha Sipilä ja hän saa rinnalleen perussuomalaisten Timo Soinin ja kokoomuksen Ben Zyskowiczin.

Antti Pilke
Yle Uutiset

 

Jaa tämä ystävällesi