Julkaistu Suomenmaassa 25.6.2015
Seksuaali- ja väkivaltarikosten uhrien asema pitäisi huomioida Suomessa nykyistä paremmin, sanovat keskustalaiset lakimieskansanedustajat Antti Kurvinen ja Eeva-Maria Maijala.
– Erityisesti lapsiin ja nuoriin kohdistuvalla seksuaalisella väkivallalla on vakavia seurauksia ja moni uhri yrittää myöhemmin itsemurhaa, Maijala sanoo.
KURVISEN mielestä rikosten uhrien asema on Suomessa nykyisellään kaukana hyvinvointiyhteiskunnan ja oikeusvaltion tasosta.
– Seksuaali- ja väkivaltarikosten uhrit ja uhrien omaiset eivät välttämättä saa heille tuomittuja kärsimyskorvauksia. Tämä on iso ongelma, Kurvinen sanoo.
Hän on tyytyväinen, että asiaan on luvattu parannuksia Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa. Vahingonkorvausten lisäksi Kurvinen kiinnittäisi huomiota uhreille tarjottaviin sosiaali- ja terveyspalveluihin kuten keskusteluapuun.
VIIME päivinä suomalaisia kuohuttanut Tapanilan joukkoraiskauksen tuomio on mietityttänyt myös kansanedustajia. Grönlannista puhelimeen vastanneen Maijalan mielestä seksuaalirikosten rangaistukset ovat Suomessa liian lieviä. Hänen mielestään tarvitaan lakimuutoksia, jotta lieväksi muotoutunutta tuomitsemiskäytäntöä voidaan muuttaa.
– Ehdonalaiset vankeusrangaistukset pitäisi kyseenalaistaa erityisesti lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan osalta, Maijala sanoo.
KURVINEN seuraisi kuinka suomen lainsäädäntöön viime vuosina tehdyt kiristykset alkavat purra tuomioihin ennen kuin muuttaisi lakia. Hän varoo lainsäätäjänä ottamasta kantaa Tapanilan yksittäiseen oikeustapaukseen, etenkin kun tuomio saattaa vielä muuttua myöhemmissä oikeusasteissa. Kurvisen mielestä on tärkeää, että tuomiot vastaavat kansan oikeustajua. Hän kuitenkin kehottaa sosiaalisessa mediassa kovempia tuomioita vaativia laittamaan jäitä hattuun.
– Kannattaa lukea oikeuden paperit läpi ennen kuin tilittää. Suomessa tuomiot antaa oikeuslaitos eikä niitä tulla toivottavasti koskaan päättämään Facebookissa.
RANGAISTUSTEN vaikutusta rikollisuuteen Kurvinen pitää rajallisena.
– Rikoksia tapahtuu niissäkin maissa, joissa on kuolemantuomio käytössä. Kriminaalipolitiikka on sosiaalipolitiikan jatke. Rikollisilla ihmisillä saattaa olla elämä pahasti sekaisin, hän sanoo.
Seksuaalirikoksia Kurvinen ennaltaehkäisisi seksuaali- ja perhekasvatuksen avulla.
– Nuoret saavat tietoa ja vaikutteita seksistä entistä enemmän ja entistä nuorempina. He tarvitsevat välineitä sen tiedon käsittelyyn, Kurvinen sanoo.
Eeva Kärkkäinen
Suomenmaa