Antti Kurvinen

”Pohjalaisilla näytön paikka”

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Iltalehdessä 18.10.2017
Teksti: Mika Koskinen

Pörssiin mielivän Altian markkina-arvo on Kauppalehden analyytikon Ari Rajalan laskeman arvion mukaan noin 450 miljoonaa euroa.

\"\"

Altia ilmoittaa, että se teki viime vuonna 356,6 miljoonan euron liikevaihdolla 43,5 miljoonan euron tuloksen ennen veroja. Oman pääoman tuotto oli 20,5 prosenttia. Analyytikko Ari  Rajalan tekemä arvonmääritys  perustuu  kuitenkin  oikaistuihin  lukuihin,  joista  tulosta parantaneet kertaerät on siivottu pois.

– Yhtiöllä oli viime vuonna noin 20 miljoonaa euroa kertaluonteisia tuottoja, mikä käytännössä puolittaa tuloksen ja oman pääoman tuoton.

– Kun  yhtiöllä on omaa pääomaa noin 190 miljoonaa euroa ja oman pääoman tuotto noin 10 prosenttia, viiden prosentin tuottotavoitteella hinta asettuisi 400–450 miljoonaan euroon, Rajala laskee.

Altian hintaa voi Rajalan mukaan peilata myös sen kansainvälisten kilpailijoiden, kuten ranskalaisen Pernod Ricardin arvostuksia vasten.

– Niiden p/e-luvut (osakkeen hinta jaettuna osakekohtaisella tuloksella) ovat noin 20. Jos Altian viime vuoden tuloksen kertoo 20:llä, niin siitä tulee noin 400 miljoonaa euroa.

Rajala kuvaa laskelmaansa ”karkeaksi arvioksi”.

– Se  on tällainen pörssin keskimääräisillä arvostustasoilla ja viime vuoden luvuilla laskettu arvio. Ei siinä tietenkään ole arvioitu sitä, miten yhtiö tulee kehittymään jatkossa, pystyykö se esimerkiksi pitämään nykyisen tulostasonsa.

– Eri pörssien keskimääräisten arvostuslukujen perusteella Altian arvo asettuisi haarukkaan 400–500 miljoonaa euroa. Ehkä siitä noin puoliväli eli 450 miljoonaa voisi olla keskimääräinen arvo, Rajala selventää lopuksi.

”Kökkähenkeä”

Pääministeripuolue keskustassa Altian mahdollinen pörssiin vieminen nostattaa jo orastavaa maakuntahenkeä. 

Kauhavalainen kansanedustaja ja puolueensa varapuheenjohtaja Antti  Kurvinen kehottaa kotimaakuntansa väkeä valmistautumaan  toimiin, mikäli Altian listaus Helsingin pörssiin toteutuu.

Kurvinen muistuttaa, että Altian etanolitehdas sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, Ilmajoen Koskenkorvalla.

– Altian tuotannolla on suuri merkitys eteläpohjalaisten viljanviljelijöiden toiminnalle ja muutenkin maataloudella valkuaisen saatavuuden kannalta.

– Mikäli yhtiö menee pörssiin, on Etelä-Pohjanmaalla  ja pohjalaisilla näytön paikka. Tarvitaan niin sanottua ”kökkähenkeä” ja rohkeutta varmistaa maakunnan oman teollisuuden ja biotalouden kehitys, Kurvinen sanoo  eilen  iltapäivällä  lähettämässään tiedotteessa.

 

Jaa tämä ystävällesi