Antti Kurvinen

Perinteet ja yhteisöllisyys kantavat muutoksessa

Jaa tämä ystävällesi

Kirjoitus julkaistu Komiat-lehdessä 12.6.2024

Maailma muuttuu tällä hetkellä vauhdilla. Maailma on myös epävakaampi ja vaikeammin ennustettavissa kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Tekoäly, ilmastonmuutos, maailmanpolitiikan jännitteet ja väestörakenteen muuttuminen tuntuvat jo tavallisen kauhavalaisenkin arjessa.

Pelottavaltakin tuntuvassa maailmassa kauhavalaisilla on kuitenkin edellytyksiä pärjätä ja menestyäkin. Hyvä esimerkki kotikaupunkimme kyvystä kohdata haasteita ja elää ajassa on ollut ukrainalaisten pakolaisten auttaminen ja integrointi kaupunkiimme. Ukrainalaiset ovat saaneet apua, kotiutuneet hyvin ja tuoneet myös elinvoimaa ja väestönlisäystä.

Ilmastokriisin maailmassa ei ole ollenkaan yhdentekevää, että olemme Suomen johtavia ruokakaupunkeja. Uusiutuvien metsävarojen tehokkaammasta käytöstä merkittävänä esimerkkinä toimii Kauhavan yhteismetsä. Maa- ja metsätalousministeri emerituksena toivon sään ääri-ilmiöiden sijaan lempeitä kelejä ja sopivia sateita kriittisille kasvukauden alkuviikoille.

Uudistumiskyvystä alueellamme loistavia esimerkkejä ovat teollisuuden yrityksemme: metallista ja myös puusta ammentavat perinteiset firmat ovat investoineet, kansainvälistyneet, tehneet sukupolvenvaihdoksia ja pysyneet kilpailukykyisinä.

Uskon Kauhavan vahvuuden epävarmana aikana olevan täällä edelleen vaikuttavissa hyvällä tavalla perinteisissä arvoissa: maanpuolustustahdossa, työnteon arvostamisessa ja yhteisöllisessä välittämisessä. Yhteisöllisyydestä esimerkkinä toimii vahva kökkähenki, jonka voimalla tänäkin kesänä järjestetään erikokoisia tapahtumia.

Ehkäpä tapahtumien ”kruunu” tänä vuonna on suunnistustapahtuma Jukolan viesti. Se ei toisi kymmeniätuhansia ihmisiä Kauhavalle ilman vapaaehtoisia. Kökällä luodaan myös suurtapahtuma Power Truck Show:ta sekä monia pienempiä kuten Elotryskööt tai Finsunmäen markkinat. Juuri nyt vietetään Kauhavan Kädentaitoviikkoa.

Kauhavan isoimpia elinkeinoja alkaakin olla matkailu- ja tapahtuma-ala. Niissä uudistuminen ja perinteiset hyveet lyövät sopivasti kättä.

Iloista ja rentouttavaa kesää kaikille kauhavalaisille ja kesävieraillemme!

Jaa tämä ystävällesi