Antti Kurvinen

Nyt vaaditaan sitkeää vaikuttamistyötä

Jaa tämä ystävällesi

Julkaistu Pohjalaisessa 20.2.2018

JENNI MÄKELÄ
VAASA
Valtuutettu Susanna Koski (kok.) on mielissään oikeusministeriön esityksestä sisällyttää Vaasa tuomioistuinviraston sijaintipaikkaselvitykseen kuuden muun kaupungin joukkoon.
– Tämähän on hieno uutinen, että Vaasa on nyt virallisesti tunnustettu sijaintipaikaksi. Se on tärkeää. Tämän puolestahan on töitä tehty, Koski toteaa.
Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan virastolla on keskeinen rooli jatkossa oikeusvaltion ydinpilarin, tuomioistuinten, toiminnassa.
– Viraston tehtävä on vaativa ja edellyttää korkeaa osaamistasoa, Häkkänen sanoo. Kosken mukaan viraston sijainnista keskusteltiin oikeusministerin kanssa elokuussa kokoomuksen ministeriryhmän kokouksessa Vaasassa.
– Kävimme tuolloin Häkkäsen kanssa hovioikeudessa. Hän ei tietenkään ottanut kantaa viraston sijaintiin. Keskustelimme lähinnä aikataulusta ja prosessista, Koski kertoo.

Seuraava vaihe vaatii Kosken mukaan \”sitkeää vaikuttamistyötä kaikilta tahoilta\”. Hän uskoo, että henkilökohtaisilla tapaamisilla ja käynneillä on merkitystä. Yhdellä lobbauskerralla Helsingissä vaasalaiset tapasivat muun muassa valtiosihteeri Jari Partasen.
– Ja Antti Kurvinen on myös osoittanut hyvää yhteistyötä tässä asiassa, Koski kehaisee.
– Mutta nyt vain vaaditaan sitkeää työtä, jotta se lopullinenkin päätös olisi meille myötä, Koski vielä painottaa.
Koski näkee, että Vaasalla on hyvät edellytykset saada virasto itselleen. Valtuutetun mukaan Vaasan vahvuus piilee muun muassa siinä, että kaupungin ”koulutuksellinen infra on todella hyvä”.
– Jos ajatuksena on, että tämän tuomioistuinviraston yhteyteen perustetaan tuomioistuinakatemia ammatillisen osaamisen kehittämistä ja ylläpitoa varten, hän pohtii.
– Tällaista virastoa ei ihan joka kylässä ole, vaan niitä tulee yksi Suomeen. Jos Vaasa pystyisi profiloitumaan myös oikeudellisen osaamisen puolella, niin se olisi varmasti pelkästään hyvä asia, hän lisää.
Tuomioistuinvirasto aloittaisi toimintansa vuonna 2020, ja se huolehtisi muun muassa oikeuslaitoksen talousarviovalmistelusta, toimitilahallinnosta ja tietojärjestelmistä. Viraston perustamisen valmistelu alkoi tammikuussa. Ensiksi valmistellaan virastoa koskeva lainsäädäntö, josta on oikeusministeriön mukaan tarkoitus antaa esitys eduskunnalle vielä tänä keväänä.

FAKTA
Tuomioistuinvirasto
■ Tuomioistuinvirasto toimii jo Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
■ Suomessa tavoitteena on, että tuomioistuinvirasto aloittaisi toimintansa vuoden 2020 alussa.
■ Viraston perustamisen valmistelu käynnistyi tammikuussa, ja ensimmäisessä vaiheessa valmistellaan sitä koskeva lainsäädäntö.
■ Oikeusministeriö esittää
viraston sijaintipaikkakuntaselvitykseen Helsinkiä, Espoota, Joensuuta, Kouvolaa, Rovaniemeä, Vaasaa ja Vantaata.
■ Alueellistamisen koordinaatioryhmä antaa lausuntonsa oikeusministeriölle asiasta 27.2.
■ Oikeusministeriö päättää viraston sijainnista kevään aikana. Lähde: Oikeusministeriö, oikeus.fi

Jaa tämä ystävällesi