Julkaistu Suomenmaassa 8.3.2016
Vaalien järjestämisestä vastaava oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kannattaa sähköisen äänestämisen käyttöönottoa Viron mallin mukaan.
Oikeusministeriö valmistelee asiaa, mutta päätöksiä ei vielä ole, Lindström kertoi eduskunnassa. Ensimmäisen tilaisuus kokeilla nettiäänestystä olisi ensi vuoden huhtikuussa kunnallisvaalien yhteydessä.
Ministeri myöntää nettiäänestykseen kohdistuvan mahdollisen hakkerointiuhan, mutta uskoo, että äänestyksen luotettavuus kyetään turvaamaan.
Sähköinen äänestys ja sen rooli äänestysaktiivisuuden lisääjänä nousi esiin, kun eduskunta kävi lähetekeskustelua vaalilain uudistamisesta.
Uudistuksella täsmennetään vaalitoimitsijoihin kohdistuvia jääviyssäännöksiä. Keskustan Antti Kurvinen varoitti, että liian byrokraattisiin rajoituksiin ei pidä mennä.
Keskustelu laajeni nopeasti vaalien niputtamistarpeeseen sekä tulevien kuntavaalien ja uusien maakuntavaalien ajankohtaan.
Ministeri vahvisti, että seuraavat kuntavaalit käydään ensi vuoden huhtikuussa, mutta tulevien maakuntavaalien ajankohtaa hän ei osaa sanoa, koska ei sitä tiedä.
Edustajat aprikoivat, voiko sama henkilö olla ehdolla jopa neljissä vaaleissa, kuntavaaleissa, maakuntavaaleissa, eduskuntavaaleissa ja europarlamentin vaaleissa.
Maria Tolppanen (ps.) sanoi suoraan, että yhden ihmisen aika ei kerta kaikkiaan riitä useiden luottamustehtävien hoitamiseen.
Ruotsissa sama henkilö voi olla ehdolla kaksissa vaaleissa. Tiistain keskustelussa rajauksen kannattajia ei ilmoittautunut. Useat edustajat uskoivat, että äänestäjät osaavat lopulta päättää, mihin kaikkeen ehdolla olevien aika riittää.
Kiihkeä keskustelu sote- ja maakuntauudistuksesta sekä maakuntavaaleista virisi, kun demarien Tytti Tuppurainen katsoi, että maakunta on tarpeeton kolmas hallintoporras eikä maakuntavaaleja tarvita.
Kokoomuksen Ben Zyskowiczin mielestä tässä vaiheessa on ennenaikaista käydä kovin tarkkaa keskustelua maakuntavaalien yksityiskohdista. Hän painotti etenemisjärjestystä: ei tule maakuntauudistusta ellei tule soteuudistusta.
Vähän myöhemmin hän täsmensi, että sote- ja maakuntauudistus etenevät käsi kädessä, maakunta on soten hallintomalli.
Kokoomuskonkari grillasi sosialidemokraateilta, minkä hallinnon varaan SDP rakentaisi soteuudistuksen, jos puolue ei tue maakuntahallintoa. Suoraa vastausta demarileiristä ei herunut.
Varapuheenjohtaja Sanna Marin totesi, että SDP kannattaa maakuntavaaleja, jos maakuntahallinto toteutuu. Hän korosti sanaa ”jos”.
Marin puolestaan ihmetteli, mikä on hallitusleirin kanta maakuntaveroon. Kokoomus vastustaa sitä jyrkästi. Keskustan Sirkka-Liisa Anttila korosti, että maakuntavaltuustolla täytyy olla myös talousvaltaa.
Demarien epäluulo maakuntahallintoa kohtaan herätti varsinkin keskustan riveissä ihmettelyä.
Katri Kulmuni muistutti, että uudistuksen myötä Suomeenkin saadaan kansanvaltainen eurooppalainen väliportaanhallinto. Hän kyseli oikeusministeriltä, tukisivatko maakuntavaalit äänestysaktiivisuuden nostamista.
Lindström myönteli, että ainakin ensimmäiset maakuntavaalit voisivat lisätä äänestysintoa. Oikeusministerin mukaan Suomen äänestysaktiivisuus on tällä hetkellä surkealla tasolla.
Teksti: Pentti Manninen