Antti Kurvinen

Kurvinen: Tavoitteena suomalaisten paremmat mahdollisuudet käyttää junaa

Jaa tämä ystävällesi

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvisen mielestä on hyvä, että uusien toimijoiden osallistuminen junavuorojen tarjoamiseen mahdollistetaan vaiheittain 2020-luvun aikana. Junakaluston vuokraamisen mahdollistaminen poistaa keskeisen esteen uusien toimijoiden mukaantulolta. Tavoitteena on mahdollistaa junalla kulkeminen yhä useammalle suomalaiselle.

– Mikäli nyt tarjottavaan mahdollisuuteen tartutaan, voivat junavuorot maassamme lisääntyä merkittävästikin ensi vuosikymmenellä. Tulevaisuudessa tavallisten yritysten lisäksi esimerkiksi osuuskunnat, kunnat, kuntayhtymät ja vaikkapa maakunnat voivat osallistua junaliikenteen tuottamiseen yhtiöidensä kautta.

– Mitään ei myydä, yksityistetä tai ulkoisteta. Ratkaisu ei muuta henkilöstön asemaa, työntekijät jatkavat valtionyhtiön palveluksessa vanhoina työntekijöinä. Sen sijaan kaluston vuokraaminen uusille toimijoille tulee mahdolliseksi.
Kurvinen muistuttaa, että maaseudun ostopalvelu- ja velvoiteliikenteen toiminta harvaan asutuilla seuduilla ei tästä päätöksestä vaarannu. Päinvastoin, mahdollisuudet lisätä palvelua pääradan ulkopuolella vahvistuvat entisestään.

– Jatkossa pienempien kuntien ja maakuntien Suomen junaliikenteen saatavuus ei enää ole riippuvainen VR:n bisnesstrategioista, Kurvinen teroittaa.

– Keskusta tavoittelee ihmisten parempia palveluita sekä ruuhka-Suomessa että haja-asutusalueilla. Raideliikenne on ilmasto- ja ympäristöystävällistä ja se on erityisen suosittua eläkeläisten ja opiskelijoiden keskuudessa. Nykyistä useampi suomalainen haluaisi käyttää junaa arjessa ja vapaalla. Sen toiveen toteutumiseksi tämä päätös on tehty, päättää varapuheenjohtaja Kurvinen.

Lisätietoja:
Antti Kurvinen, Keskustan varapuheenjohtaja
p. 044 751 4257
antti.kurvinen@eduskunta.fi

Jaa tämä ystävällesi